標題: 30/5開始體育館有乒乓球發球機借 [打印本頁]

作者: 反膠王子    時間: 2010-5-3 03:31     標題: 30/5開始體育館有乒乓球發球機借

作者: 反膠王子    時間: 2010-5-3 03:45

作者: 青見人    時間: 2010-5-3 03:51

奇怪了.. 據我所知, 我去開間體育館係唔使另外加錢啵..
作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 07:04

正確來說是, 原本免費借用既發球機, 由30/5開始要收費......
而且, 以我所知(問過體育館既職員)係

$16 只係借用發球機既價錢!!!

即係要借發球機打既話要俾成$29到$30  (16+13或16+14)

佢果D發球機最多都係$3000貨仔, 如果真係收$16個鐘, 一日有5-6個鐘有人用既話, 佢地一個月已經可以收回成本..... 但係佢地又唔係一個月換一部新機WO....

作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 07:11

而家康文署搞到好似要賺人錢咁, 一個人找唔到腳自己去打球既話, 反而要俾多一賠既價錢....
點解原本免費既野無啦啦要收$16一個鐘呢....
作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 07:22

我已經係康體通自助服務站check過, 係非繁忙時間要收我成$29......
作者: 大眼仔    時間: 2010-5-3 09:25

不嬲有得借架咩-_-
早知平時借黎練下波啦
係咪間間都有?
作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 09:36

引用:
原帖由 大眼仔 於 2010-5-3 09:25 發表
不嬲有得借架咩-_-
早知平時借黎練下波啦
係咪間間都有?
我知道北區每間體育館原本都係免費借用發球機, 其他區就唔係太清楚
作者: 大眼仔    時間: 2010-5-3 09:42

引用:
原帖由 阿舜 於 2010-5-3 09:36 發表

我知道北區每間體育館原本都係免費借用發球機, 其他區就唔係太清楚
咁好既
作者: hkcuber    時間: 2010-5-3 10:09

I asked before they said they were only for Table Tennis class, not for general public wor!

missed so many chance tim!
作者: yip22kwai    時間: 2010-5-3 10:27

長洲體育館原本都係免費借用發球機
由30/5開始要收費
沒有波.

作者: 葉師傅    時間: 2010-5-3 11:40

小弟覺得此收費冇什麼問題 ! 因小弟見體育館的發球機(舊機),每個月最少都壞機一、兩次,而分分鐘出個部機比修理更花算 ! 加上收服務成本(機價、維修、電費...等),此收費算是正常 ! 如要請陪練咪仲貴,所以小弟覺得體育館此收費冇什麼問題 !

作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 13:50

引用:
原帖由 文仔 於 2010-5-3 11:40 發表
小弟覺得此收費冇什麼問題 ! 因小弟見體育館的發球機(舊機),每個月最少都壞機一、兩次,而分分鐘出個部機比修理更花算 ! 加上收服務成本(機價、維修、電費...等),此收費算是正常 ! 如要請陪練咪仲貴,所以小弟覺得體育 ...
首先, 我問過體育館既職員, 佢地D公司為左慳錢, 唔肯俾錢去修理部機, 只係要自己D員工或者找熟人(當然係唔會俾錢)修理, 咁當然會搞到D機成日壞啦!!!

第二, 部機好似係康文暑出錢, 而唔係經營體育館既公司俾錢, 點解要計機價收費? 如果真係唔知點解要計機價, 咁係唔係每一兩個月換一部新機呢?因為我之前已經計過, 要收回一部機價根本唔駛一個月

第三, 一部機既電費要幾多錢? 打一個鐘都唔駛一元掛?

第四, 維修... 之前已經講過, 經營體育館既公司根本唔捨得俾錢修理(D舊機), 而新機既保養期點計都起碼一年, 維修費根本就計唔到....

計下計下, 就算當部新機既保養期只係得一年(通常都有幾年...), 計埋機價同電費(修理已係機價中), 一日只係得5-6個鐘有人用. 最多都只可以收3元一個鐘.... 收16元根本就係太貴

要記得, 佢地係公共體育館, 唔係要賺錢既私人公司
作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 13:52

請陪練當然唔同啦, 體育館D發球機係最基本既型號, 好多野都做唔到, 點解會將陪練同發球機一齊講呢?
唔通陪練(唔教波)都收$16? 咁我就可能會找下陪練啦

作者: 乒乓小風    時間: 2010-5-3 14:02

發球機練唔練到野嫁 ?
作者: 葉師傅    時間: 2010-5-3 17:44

冇所謂啦 ! 加上場租都是三十蚊個鐘,比起私人球館平多了 ! 還有乒乓球最少都是二人可玩的運動,比起足球 / 排球好很多了,不用那麼多人,就可玩了 !
作者: yip22kwai    時間: 2010-5-3 17:49

$16 是否合理?
作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 18:37

引用:
原帖由 yip22kwai 於 2010-5-3 17:49 發表
$16 是否合理?
電費計盡都只係一個鐘一元, 部機$3000, 連一年維修唔駛錢, 如果要回收成本連運作費用, 當部機只可以用一年, 最多都應該係$3一個鐘....

而且如果一年後過左保養期, 唔想俾錢維修, 二手賣出去都可以拿番幾百元....  真係$3佢都可以賺到啦....

要記得佢地係公共體育館, 唔係私人球館. 佢地只需要收番成本連運作費用就得架啦
作者: 葉師傅    時間: 2010-5-3 20:23

引用:
原帖由 yip22kwai 於 2010-5-3 17:49 發表
$16 是否合理?liness" />
見仁見智啦 ! 雖則是政府嘢,但不一定會有此機租借 ! 加上此機主要是用在乒乓球班上,私人租借又要安排有人set機,又要驚有人惡意破壞,引致有很多誤會/爭執,更加不必要 ! 故有很多體育館有機都唔外借 ! 所以收多少少作保險都算合理 !

作者: 乒乓時代    時間: 2010-5-3 20:36

何文田 本身都係free既 而家要比錢.. 我個人認為$10(成人) 比較合理
作者: 葉師傅    時間: 2010-5-3 20:39

引用:
原帖由 StarPin 於 2010-5-3 20:36 發表
何文田 本身都係free既 而家要比錢.. 我個人認為$10(成人) 比較合理
收十蚊個鐘,都算合理 !
作者: 阿舜    時間: 2010-5-3 21:11

引用:
原帖由 文仔 於 2010-5-3 20:23 發表

見仁見智啦 ! 雖則是政府嘢,但不一定會有此機租借 ! 加上此機主要是用在乒乓球班上,私人租借又要安排有人set機,又要驚有人惡意破壞,引致有很多誤會/爭執,更加不必要 ! 故有很多體育館有機都唔外借 ! 所以收多 ...
惡意破壞 唔通有人驚部發球機會搶左飯碗所以去破壞?

用發球機既人, 可能有D只係想運動一下, 唔係要認真學波, 有D想自己練下手法(學琴既係學左一堂後都會自己練一堂), 有D岩岩轉板/轉膠想係同其他人打前自己打熟塊板, 有D唔夠錢請教練喂波, 有D實力已經去到一定水平, 重勁過D教練, 想練新野只好用發球機... 以上既人無乜可能會請陪練/教練, 唔會搶飯碗架, 所以希望唔好有惡意破壞啦

而且set機係非常簡單既事(如果係新機/唔係壞機), 同set台所需既時間差唔多...

之於誤會/爭執, 係收左錢後反而會增多!!! 因為免費既話, 用唔到部機都無乜辦法, 但係收$16既話, 部機用唔到唔通會俾番錢你?!?! 而家BOOK 左台俾左錢都無得cancel啦!!!! 到時發球機要收錢, 肯定會多左好多好多爭執!!!
作者: 葉師傅    時間: 2010-5-4 12:54

引用:
原帖由 阿舜 於 2010-5-3 21:11 發表

惡意破壞 唔通有人驚部發球機會搶左飯碗所以去破壞?

用發球機既人, 可能有D只係想運動一下, 唔係要認真學波, 有D想自己練下手法(學琴既係學左一堂後都會自己練一堂), 有D岩岩轉板/轉膠想係同其他人打前 ...
兄弟都相當執著收費問題 ! 而且見人都見得不多 ! 小弟對發球機沒什興趣,而且有不少人都知機發的球太生硬及不靈活,故只是用來陪玩下 o 至於惡意破壞的問題,不是擔心成人會出事(個個都好理智),反而擔心冇成人陪同下來租場的小朋友 o 你知有部份邊緣少年,造出一些無聊事情時,是不為實質的需要,只為一時快感,事後又不負責任 o 如因此事時常和市民引起誤會,更加不必要(保養不包人為壞機,但政府又不想為此事和客人引起爭執 o) ! 但成個月溜溜長,每日都有不同的客人到訪,都有少少擔心,故收多少少是正常 o 收16蚊個鐘,好似貴了點 ; 收10蚊個鐘,差不多了 ! 小弟不是爭辯什麼 ! 小弟更希望在體育館內租借發球機,最好不用錢,但收少少都是正常 o 依小弟看香港政府未來的各樣政制及提供的設施,都會從盡快圍皮方向進發,各位看化點吧 !

作者: kaka061011    時間: 2010-5-4 18:24

以前打電話問過, 要有教練牌先可以借~~ 可能一間間做法吾同啦.
作者: 阿舜    時間: 2010-5-5 01:25

引用:
原帖由 文仔 於 2010-5-4 12:54 發表

兄弟都相當執著收費問題 ! 而且見人都見得不多 ! 小弟對發球機沒什興趣,而且有不少人都知機發的球太生硬及不靈活,故只是用來陪玩下 o 至於惡意破壞的問題,不是擔心成人會出事(個個都好理智),反而擔心冇成人陪同下來 ...
如果覺得我講得太執著真係唔好意思, 因為我已經好多年無番過香港, 同而家既邊緣少年確實見得不多, 見到一D唔係太合理既事情好容易會覺得 , 無諗過自己租乒乓服務俾既錢係要包埋其他人破壞公物既錢.... 可能而家香港社會比以前真係差左好多.... 我諗我自己都要慢慢適應一下...

以新界來講, 通常既台租都只係$13/14, 如果要$16租發球機, 咪重貴過租張台? 3元可能就太極端, 如果6/7元我覺得就唔錯, 齊頭數$20連台租好perfect
作者: antonioxiao    時間: 2010-5-5 16:20

收得租,就一定要用得加拉。唔係就笑九佢。教練成三百蚊粒中。打唔好都冇得好說喎
作者: antonioxiao    時間: 2010-5-5 16:20

收得租,就一定要用得加拉。唔係就笑九佢。教練成三百蚊粒中。打唔好都冇得好說喎
作者: 小B頭    時間: 2010-5-5 17:24

$16一個鐘唔算貴, 機器要折舊, 要用電, 也要管理維修.  政府提供呢項服務, 如果有錢賺, 即係庫房有錢落袋, 總好過要政府下下貼錢畀人打波.  如果嫌貴, 咪唔好租囉.

作者: 阿舜    時間: 2010-5-5 17:51

政府而家年年庫房盈餘都幾百億, 發球機收錢都幫唔到D乜...

而家最驚係呢個收費只係測試市民反應既第一步, 無人理既話, 其他就會好似文仔講咁開始加價, 要同私人公司看齊... 到時一個鐘只係台租就$30-$40元, 真係可能考慮下要打少D波啦...

我之前已經計佢部機折舊只可以用一年, 電費一個鐘最多都係一元架啦, 都唔駛過$3一個鐘

可能佢計每兩個月部機就會壞一次再買一部新機, 咁$16就差唔多

作者: TAMCA    時間: 2010-5-6 13:21

無計啦 唔同壁球

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0