標題: 昂貴器材 [打印本頁]

作者: (=^x^=)    時間: 2011-1-19 02:23     標題: 昂貴器材

三叔問甚麼事情推動我學長笛,我告訴他,有一次參加彌撒,眾人合唱一首耳熟能詳的歌,那天除了如常的風琴,還多了一個女孩子吹長笛伴奏,效果極優美,所以我便想學。不過事後想想,究竟是長笛聲音優美,還是那個女孩子優美,無法分辨。
我現在用的長笛,是姪兒十年前買的, Yamaha製造;老師則用 Sankyo CF301,主要物料是銀。
我起了買 Sankyo長笛的念頭。走去樂器店問問,售價為三萬多元,我吐吐舌頭。
「試一試啊!」店員鼓勵。
試吹了一會兒,音質好像比我那支 Yamaha優勝,卻又擔心是心理作用。很多年前,我買了一支很昂貴的自來水筆,以為可以寫出較像樣的字體;結果,一個忠實的朋友說:「如果我是這個品牌的競爭對手,一定聘請你拍廣告,讓觀眾知道這個品牌的筆,寫出的字奇醜無比。」
好不好花三萬多元買長笛呢?忽然看見一架鋼琴,也賣三萬多元。鋼琴比長笛大得多、重得多,兩者售價怎可能相同?一定是長笛太昂貴!暫時不買。
周末,和幾個朋友喝啤酒,其中一個是公司老闆。我提及正遲疑買不買長笛,他說:「我有類似經驗。」
這個老闆喜歡在假期騎自行車郊遊,現在用的已很講究,價值一萬五千元,他曾想買一輛五萬元的。
「兩者差別在哪裏?」我問。
「五萬元那輛,比一萬五千元的輕一公斤,速度和反應較快。」
「最後有沒有買?」我追問。
「沒有,」他笑道:「我決定減肥一公斤,便節省了三萬五千元。」

(區樂民)
作者: 太陽之子    時間: 2011-1-19 02:51

同一道理,Dicky的底板,才百多元,但已經咁沖
我的底板,四百多元,但自己打出來,比他慢一半
作者: DAIMONZERO    時間: 2011-1-19 05:19

其實呢個問題我都研究左好耐...究竟貴同平有咩野分別呢?
但有好多時發現無用開貴價產物既朋友通常都會覺得有懷疑或者治標唔治本...
我本身係一個音響發燒友...唔熟音響既朋友會覺得買成萬幾蚊條喇叭線...痴線=.=
而且通常會話:[聽落咪同我屋企套土炮差不多...最多係靚少少!]
我有個老友以前亦都講過同一句話...而我亦唔會反對佢講既野~因為的確只係靚少少~
問題係固中既少少..究竟有幾多呢? 要再靚多少少究竟又有幾困難呢?
答案就係好多懂得欣賞既人都會為左果"少少"而不惜花費來追來完美!
因為佢地都明白到果"少少"既進步得來不易...每一件事物當你細心觀察之下~
你便會發覺其實分別顯而易見...結果我果個老友而家都玩埋一份~
佢講過佢既加入並唔係因為佢錢多...而係佢開始對呢樣野有要求!
能夠靚多5%就5%..問題係呢5%係唔係接受既範圍~假如可以的話絕對會繼續^^
以同樣理論放落乒乓球上~人技術固然重要~但假如能夠在器材上能夠令技術有多少少既增長~
咁樣就物超所值^^ 就好似我既器材咁...唔用塊ZLC的話...我諗都幾難爆穿對手..真係好彩有佢><
作者: borkee    時間: 2011-1-19 07:15

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-1-19 02:51 發表 同一道理,Dicky的底板,才百多元,但已經咁沖 我的底板,四百多元,但自己打出來,比他慢一半
我十分失禮,對方用三十多元嘅板也輕易將我擊敗(在十多年前)
作者: feideepking    時間: 2011-1-19 08:21

咁似乎Yamaha比Sankyo呢個牌子實惠d
作者: Happy仔    時間: 2011-1-19 08:32

平板不一定打不出好波

作者: 乒乓在線    時間: 2011-1-19 10:18

EXPENSIVE BLADES MATCH
EXPENSIVE RUBBERS MATCH
EXPENSIVE BALLS MATCH
EXPENSIVE NETS MATCH
EXPENSIVE TABLE MATCH
EXPENSIVE PEOPLE
作者: ycfu    時間: 2011-1-19 10:38

我一個同事同我講,要買就要那品牌的頂班,
因為旗艦是亳無保留把最好的東西放進去。

有錢的話當然最好.

旗艦級的產品我只有3件:
1. butterfly innerfore zlc
2. nikon d3s
3. cary 306sacd pro
作者: biside    時間: 2011-1-19 11:43

有錢---->why not buy the best?
無錢--------->選最經濟實惠, 功能齊全, 性價比高的
作者: biside    時間: 2011-1-19 11:48

我是第二種

攝影器材有十多套
都不是旗艦級

音樂: 自己diy胆機
只買二手天碟或download ape

乒乓: 二塊狂飆打了年多
作者: (=^x^=)    時間: 2011-1-19 11:57

各有各喜好, 最牢要開心.....
-----------------------------------
作者: 快弧    時間: 2011-1-19 13:01

要提高成績,好似跑步快0.01秒,游水快0.01秘跳高多1cm,就算少少都得來不易,
除了運動員努力都要依靠器材(貼身跑衣,鯊魚游衣,)
打乒乓球貴器材,係有佢既好處,但唔係最重要
最重要係,適合自己的器材
適合自己的器材又未必係貴器材
好似我現在找到塊板$120大陸板,重好打過以前塊$1200板
更相信努力係重要過器材好多

作者: Happy仔    時間: 2011-1-19 13:54

快弧兄說得很有道理啊!
作者: Terence    時間: 2011-1-19 14:02

引用:
原帖由 快弧 於 2011-1-19 13:01 發表
要提高成績,好似跑步快0.01秒,游水快0.01秘跳高多1cm,就算少少都得來不易,
除了運動員努力都要依靠器材(貼身跑衣,鯊魚游衣,)
打乒乓球貴器材,係有佢既好處,但唔係最重要
最重要係,適合自己的器材
適合自己的器材 ...
同意. 好似myron改用300幾蚊塊板, 100幾蚊既膠, 打出黎既波比用1300蚊既板+500蚊既膠實在得多; 可見器材不在乎貴平,只視乎個人感覺而已
作者: feideepking    時間: 2011-1-19 14:28

咁講笑咁講: 或者影響到人由想買bty alc / zlc 轉去買stg cl
作者: Happy仔    時間: 2011-1-19 14:29

引用:
原帖由 Terence 於 2011-1-19 14:02 發表

同意. 好似myron改用300幾蚊塊板, 100幾蚊既膠, 打出黎既波比用1300蚊既板+500蚊既膠實在得多; 可見器材不在乎貴平,只視乎個人感覺而已
你是指上次ncc那塊盒面標幾千蚊個塊? 俾你塊板嚇親.
作者: alanchan    時間: 2011-1-19 15:11

Yamaha的Keyboard只係7千-8千(有檯果隻)~~雖然係電子野, 但係如果係玩的角度, 都真係唔錯.

而且size真係好薄, 好適合香港家庭用丫~~
作者: Terence    時間: 2011-1-19 15:15

引用:
原帖由 Happy仔 於 2011-1-19 14:29 發表

你是指上次ncc那塊盒面標幾千蚊個塊? 俾你塊板嚇親.
個塊真係唔敢用, 冇咁高水平 放左係倉底.
佢之前用十年一劍同Butterfly innerforce ZLC + haifu 3 紫棉. 都冇宜家塊Stage V1咁正
作者: 魚腩    時間: 2011-1-19 15:22

引用:
原帖由 Terence 於 2011-1-19 14:02 發表

咁請問myron用什麼板同膠呀?
作者: Terence    時間: 2011-1-19 15:34

Blade : Stiga V1
FH : Haifu Whale 2
加埋唔過500
作者: Happy仔    時間: 2011-1-19 16:43

我打比賽個塊板連膠都係200左右
作者: 金擇魚    時間: 2011-1-19 21:03

昂貴器材一般都係貴得有原因,只係你有冇能力擁有,同適唔適合自己.
作者: 魚腩    時間: 2011-1-20 18:42

引用:
原帖由 金擇魚 於 2011-1-19 21:03 發表
昂貴器材一般都係貴得有原因,只係你有冇能力擁有,同適唔適合自己.
同意呀!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0