標題: 因驗板已被乒總除消資格的球員報到處 [打印本頁]

作者: bongdotcom    時間: 2011-2-20 15:57     標題: 因驗板已被乒總除消資格的球員報到處

想知有機多不幸人士
作者: wlwlwl    時間: 2011-2-20 16:09

In total there were 21 rackets found over the limit
作者: vickyw288    時間: 2011-2-20 16:56

唔可以換第2塊咩?!@@
作者: borkee    時間: 2011-2-20 17:03

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-20 15:57 發表 想知有機多不幸人士
我都知有好多受害者!
邦少!你冇帶士啤板咩?
作者: 卓朗    時間: 2011-2-20 19:29     標題: 回復 3# 的帖子

only have 2chance
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-20 20:25

我無本事打到check 板
作者: fungkawing    時間: 2011-2-21 00:38

this machine is too too too sensitive !!!!
作者: 歐少    時間: 2011-2-21 00:39

作者: 歐少    時間: 2011-2-21 00:40

乒總D 比賽,日後都幾難參加了!
作者: 歐少    時間: 2011-2-21 00:44

日後打乒總比賽,要準備一塊全新無搽過有機膠水的木,要買一塊或者兩塊全新的膠皮。要學習一套適合打香港乒乓球總會有限公司舉辦的比賽的發球。穿著一套適合乒總比賽的服裝。一個字形容。叼!

作者: youtube    時間: 2011-2-21 00:50

有人打打下無得打....
作者: 歐少    時間: 2011-2-21 00:51

作者: fungkawing    時間: 2011-2-21 00:54

very upset !
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-21 00:58

其實打比賽係為左推廣乒乓球運動,令到各業餘運動員有興趣及挑戰而持續地提升水平。 而並非打擊球員對乒乓球運動嘅興趣。

據乒總人仕聲稱,就算用新嘅膠,即貼即癡,用埋必定合規格嘅膠水,現驗板機都會話塊拍有問題。因為新膠要開袋3日透過氣,先可能可以打。咁即係點哩????
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-21 01:04

引用:
原帖由 fungkawing 於 2011-2-21 00:54 發表
very upset !
你以全勝姿態打入4強及完成丁組,都可算係丁組黑暗冠軍嘅~~~~
作者: biside    時間: 2011-2-21 01:11

1  新套膠未上膠水也未必可過機
2  你的球拍光拍也可能不及格

作者: bongdotcom    時間: 2011-2-21 01:18

引用:
原帖由 biside 於 2011-2-21 01:11 發表
1  新套膠未上膠水也未必可過機
2  你的球拍光拍也可能不及格
真係合情合理!!
作者: youtube    時間: 2011-2-21 01:21

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-21 00:58 發表
其實打比賽係為左推廣乒乓球運動,令到各業餘運動員有興趣及挑戰而持續地提升水平。 而並非打擊球員對乒乓球運動嘅興趣。

據乒總人仕聲稱,就算用新嘅膠,即貼即癡,用埋必定合規格嘅膠水,現 ...
唔知乒總有無專用球板給運動員使用
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-21 10:56

引用:
原帖由 Youtube 於 2011-2-21 01:21 發表

不如試下平時康文處果兩塊“借用板”過唔過到機丫~~~
作者: steve    時間: 2011-2-21 11:25

作者: mforehead    時間: 2011-2-21 13:19

乒總應發公告作清晰指引....在剛實行期問應酌情處理事故....如給球手多次機會等...

畢竟是本地賽...不是國際賽....酌情處理事故是很正常....

已是4強...如4個都驗出有事, 唔通冇人打冇冠亞季?

講真...衹要乒總作出清晰指引, 有指定膠水, 黏板站/店...咁未又有商機囉...........

乒總...今次理事得好差, 應酌情加分給馮嘉穎作補償..............

作者: fungkawing    時間: 2011-2-21 13:51

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-21 01:04 發表

你以全勝姿態打入4強及完成丁組,都可算係丁組黑暗冠軍嘅~~~~
Thank you your support !!!!!
作者: 灣仔肥輝    時間: 2011-2-21 18:50

可否具體啲講吓裁判驗板的依據?
例如驗出VOC濃度3ppm以下為及格,那被DQ的球拍是稍微超標、還是倍數地超標?
若驗出是後者,被懷疑用「有機膠水」的理據很明顯啊!
請問有無當日在場人士可以解答小弟?
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-22 00:08

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-2-21 19:05 發表
咁下次比賽咪要買新板&新膠?
打區制,乒超,HKTTF嘅賽事,甚至福建杯咪唔洗換囉~~~
作者: 歐少    時間: 2011-2-22 11:04

參加本會賽事性別、年齡、國籍、打法、球板、膠皮等等 乜Q都不限!歡迎廣大球友踴躍報名。
作者: 太陽之子    時間: 2011-2-22 11:06

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-2-21 19:05 發表
咁下次比賽咪要買新板&新膠?
我之前都同妳提過啦
作者: 小過童    時間: 2011-2-22 11:19

引用:
原帖由 歐少 於 2011-2-22 11:04 發表
參加本會賽事性別、年齡、國籍、打法、球板、膠皮等等 乜Q都不限!歡迎廣大球友踴躍報名。
賣廣告?
作者: ykin2009    時間: 2011-2-22 11:30

引用:
原帖由 Youtube 於 2011-2-21 01:21 發表

作者: 小閒    時間: 2011-2-22 11:33

我鄧我老友好唔抵呀! 乒總應該將果位圍規者當日賽事全部取消資格!

作者: bongdotcom    時間: 2011-2-22 12:05

引用:
原帖由 小閒 於 2011-2-22 11:33 發表
我鄧我老友好唔抵呀! 乒總應該將果位圍規者當日賽事全部取消資格!
YES, 一係個個球員第一場就開始驗拍,咁對其他人球員都公平D~~~
作者: mforehead    時間: 2011-2-22 12:17

乒總選擇性執法...........驗拍国際例...球証及其球具則求求其.......

业餘賽啫..........球証, 球員都係业餘...

我上次打丁組.....十點開波...因驗拍+一點半才開始打...........

我塊拍黏左兩年....萬達普通膠水黏............部驗拍機是廢的..............
作者: 小閒    時間: 2011-2-22 12:26

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-22 12:05 發表

YES, 一係個個球員第一場就開始驗拍,咁對其他人球員都公平D~~~
同意呀!話晒乒總收左我們甘多註冊費...乒總應該要做多D野出來!
作者: 省港騎乒    時間: 2011-2-22 12:50

乒總静係識得收錢,難為我們球員,我地打波只係為左玩,有唔係打世界賽!其實VOC對健康呢個問題,只係一個賺錢的借口!有機有毒,油漆更毒,全世界禁用油漆!笨!歌街又焗又濕,呢個先系對健康最大問題
作者: fungkawing    時間: 2011-2-22 12:52

引用:
原帖由 小閒 於 2011-2-22 11:33 發表
Yes ar, Call all the player to competition again !!!!!!
I totally agree !!!!!!
作者: 歐少    時間: 2011-2-22 12:52

醫生的說話很有見地!!!!!!!!!!!
作者: 歐少    時間: 2011-2-22 12:53

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2011-2-22 12:50 發表
乒總静係識得收錢,難為我們球員,我地打波只係為左玩,有唔係打世界賽!其實VOC對健康呢個問題,只係一個賺錢的借口!有機有毒,油漆更毒,全世界禁用油漆!笨!歌街又焗又濕,呢個先系對健康最大問題
醫生的說話很有見地!!!!!!!!!!!
作者: fungkawing    時間: 2011-2-22 12:54

引用:
原帖由 省港騎乒 於 2011-2-22 12:50 發表

作者: 省港騎乒    時間: 2011-2-22 12:57

華哥打全省比賽都無乒總甘嚴!乒總扮都好正規賴専業甘,但是垃圾水平,在國際跟本沒什么地位!
作者: fungkawing    時間: 2011-2-22 13:09

引用:
原帖由 cc 於 2011-2-22 13:02 發表

那天乒總在四強驗 "馮嘉穎" 的球板, 結果超標不合規格
反后 馮嘉穎 再給乒總驗另一塊板, 同樣不合規格
結果四強賽事取消資格

及後乒總建議 馮嘉穎 再打季軍戰
馮嘉穎 堅持不打, 以示 ...
I dont play the match not because I am not comfort with HKTTA's arrangment,
it is because my racket is not qualify, so I dont play the match!
I like to play the match fairly !!!
作者: 至高境界    時間: 2011-2-22 13:12

作者: 歐少    時間: 2011-2-22 13:15

我打全國大學生比賽都無話驗板驗得甘鬼”專業” 都無話我塊膠甩粒影響對手的!!點知道返到特區乒總有限公司D比賽就甘專業呢..>.<

話說有年我回香港打比賽,比個乒總球證話我塊膠沒有完全覆蓋塊板要求我換板.,其實塊板除左新貼果時系會完全覆蓋外,以後撕出來在貼就不可能同新貼的一樣啦!!然後我答他:球證我系廣州ARM ARM 落來香港第一次比賽.原來香港乒總D比賽仲嚴格過打世界賽嫁?我五系專業運動員,邊度有幾塊板後備用呢?”

擾揚左三兩個字,比裁判長看看,好在個裁判長之前認識我,就比我用自己塊板繼續比賽囖

其實我的立場好鮮明啦,你乒總搞比賽系爲左咩目的先?比賽D對象系咩人先?
廣大球友都系業餘愛好者,五洗用奧運會的標準來對待啊?

對於我們愛好者來說,一系就全部器材更換符合乒總的最新要求繼續參加乒總的比賽,一系就以後不參加他的比賽,打乒總以外的比賽算了

我會選擇後者囖.第一比賽又多,又玩得開心. 第二,無太多的規範囖!

作者: youtube    時間: 2011-2-22 13:18

support !!!
作者: 省港騎乒    時間: 2011-2-22 13:20

支持
作者: 歐少    時間: 2011-2-22 13:21

建議MICHEAL 仔 同 冠軍 CALVIN 擇日在福建會打多一場,顛峰決賽!!

我做莊收外圍,^^
作者: youtube    時間: 2011-2-22 13:21     標題: 如果你輸了給球板不合格的對手....

假如在乒總的比賽, 你輸了
及后發現你對手是食了興奮藥, 球板用了有机膠水, 同時膠皮原來過厚....
但你的對手仍然可以進級, 仍然可以爭奪比賽冠軍
甚至站在頒奬台上
你心裏會否覺得不公平呢 ?

世界田徑比賽都會在賽后驗藥, 便是你進級好, 拿冠軍也好.
一旦發現違規, 便取消資格
作者: fungkawing    時間: 2011-2-22 13:22

I totally unlike the schedule of the racket checking
I so hard to play until the semi final
and then HKTTA told me that my racket is not qualify !

It wastes my time !!!
My racket was used 有机膠水 until 2009 and change to use 無机膠水 up to now.
2 years, the VOC is still here !!!
On that day, I suggested to check about the VOC index with my wood only without any 膠皮, so I can proud that where the VOC comes from.
But HKTTA said "it is no need to do so, I only trust the VOC machine!"
作者: youtube    時間: 2011-2-22 13:23

板主是唔好以鼓勵賭博
你只可以 michael 勝 你代 Calvin 捐枱底
相夂 Calvin 勝, 你代 michael 捐枱底
作者: fungkawing    時間: 2011-2-22 13:28

引用:
原帖由 歐少 於 2011-2-22 13:15 發表
我打全國大學生比賽都無話驗板驗得甘鬼”專業” 都無話我塊膠甩粒影響對手的!!點知道返到特區乒總有限公司D比賽就甘專業呢..>.<

話說有年我回香港打比賽,比個乒總球證話我塊膠沒有完全覆蓋塊板要求我換板.,其實塊 ...
This is exactly what I want to say !

作者: 歐少    時間: 2011-2-22 13:28

收外圍,只是口水戰啦. ^^我修改我的言論啊!
作者: 太陽之子    時間: 2011-2-22 13:37

我的隊員在八強,輸給了某四強分子....
但點知對方球板原來不合格....

我都未出聲大呼“唔抵”....................................................

作者: bongdotcom    時間: 2011-2-22 13:37

Support
作者: 亞 Tim    時間: 2011-2-22 13:40

作者: 防守王    時間: 2011-2-22 14:17

引用:
原帖由 fungkawing 於 2011-2-22 13:22 發表
I totally unlike the schedule of the racket checking
I so hard to play until the semi final
and then HKTTA told me that my racket is not qualify !

My racket was used 有机膠 ...
有無投訴去裁判長度?!?!
作者: 新人類    時間: 2011-2-22 14:30

作者: bongdotcom    時間: 2011-2-22 14:33

引用:
原帖由 歐少 於 2011-2-22 13:15 發表

話說有年我回香港打比賽,比個乒總球證話我塊膠沒有完全覆蓋塊板要求我換板.,其實塊 ...
SUPPORT!!!!
作者: 儍峰    時間: 2011-2-22 14:53

引用:
原帖由 mforehead 於 2011-2-22 12:17 發表
乒總選擇性執法...........驗拍国際例...球証及其球具則求求其.......

业餘賽啫..........球証, 球員都係业餘...

我上次打丁組.....十點開波...因驗拍+一點半才開始打...........

...
癡左兩年都過唔到機?
作者: 乒乓在線    時間: 2011-2-22 15:10

FOR PROFESSIONAL PLAYERS, SHOULD USE INTERNATIONAL STANDARD MACHINE

FOR SPARE TIME PLAYERS, SHOULD USE SPARE MACHINE

作者: fungkawing    時間: 2011-2-22 16:37

引用:
原帖由 太陽之子 於 2011-2-22 13:37 發表
我的隊員在八強,輸給了某四強分子....
但點知對方球板原來不合格....

我都未出聲大呼“唔抵”....................................................
I support your student 去裁判長度投訴  !!!!!!!
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-22 20:48

所有四強賽重打∼∼∼
作者: 歐少    時間: 2011-2-22 20:55

我建議邀請他們來,福建會打一次,邀請賽!
作者: fungkawing    時間: 2011-2-22 22:29

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-22 20:48 發表
所有四強賽重打∼∼∼
應該所有 賽事 重打 !!!
作者: 歐少    時間: 2011-2-22 22:51

來我們主場重打啦.獎金我比!!
作者: (=^x^=)    時間: 2011-2-22 23:23

四強重賽....支持 ha ha
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-23 01:12

引用:
原帖由 嘉靜 於 2011-2-22 23:24 發表
2年都唔得???   我3年...驚驚地
上乒總CHECK CHECK 穩陣,記住CHECK埋個波袋
作者: 阿舜    時間: 2011-2-23 12:02

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-23 01:12 發表

上乒總CHECK CHECK 穩陣,記住CHECK埋個波袋
大球場果度? 唔知係唔係可以免費CHECK呢?
作者: 太陽之子    時間: 2011-2-23 12:07

引用:
原帖由 阿舜 於 2011-2-23 12:02 發表

大球場果度? 唔知係唔係可以免費CHECK呢?
乒總現在有這個服務嘛?
作者: biside    時間: 2011-2-23 12:26

引用:
原帖由 fungkawing 於 2011-2-22 13:22 發表

My racket was used 有机膠 ...
有沒有想到你的球拍受污染:

1 與不合格有voc的拍放在一個拍套內
2 對方手上沾上voc(剛食完煙),與你握手,然後你抹過拍面.......
3 有沒有把煙放拍套內的習慣?
4 如果你是煙民,你有否往拍上嗬氣習慣
5 .......

作者: bongdotcom    時間: 2011-2-23 23:35

引用:
原帖由 biside 於 2011-2-23 12:26 發表

有沒有想到你的球拍受污染:

1 與不合格有voc的拍放在一個拍套內
2 對方手上沾上voc(剛食完煙),與你握手,然後你抹過拍面.......
3 有沒有把煙放拍套內的習慣?
4 如果你是煙民,你有否往拍上嗬氣習慣
5  ...
佢同埋其他隊員都無食煙~~~ 但係個拍套有無voc我就唔知啦~~~
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-24 01:46

據MM人仕覆述, 曾有球員比賽前幾日囉過去乒總CHECK
作者: 阿舜    時間: 2011-2-24 01:57

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-24 01:46 發表
據MM人仕覆述, 曾有球員比賽前幾日囉過去乒總CHECK
知唔知係大球場辦公室定係灣仔總部呢?
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-24 02:14

大球場
作者: 阿舜    時間: 2011-2-24 04:04

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-24 02:14 發表
大球場
唔該晒
作者: HK-KC    時間: 2011-2-24 04:13

其實有個問題:是否塊板一開始用左有機膠水,無論隔多久,部新機都5比過呢?還是只要隔一段時間,如2-3個月,就可以呢?
                      如果是永遠的話,好多人塊板都用左好多年,那麼是否要全部人要換過新板?

但如果5用機check又對一d合法的人不公平,因為用有機和無機之間是有很大差距,結果也會大大不同,

比賽的人應該知道這些.那麼有沒有辦法在比賽前,知道自己塊板合乎標準呢?
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-24 10:54

引用:
原帖由 HK-KC 於 2011-2-24 04:13 發表
其實有個問題:是否塊板一開始用左有機膠水,無論隔多久,部新機都5比過呢?還是只要隔一段時間,如2-3個月,就可以呢?
                      如果是永遠的話,好多人塊板都用左好多年,那麼是否要全部人要換過新板?
...
好多人E家好驚塊板吸過毒,係咪真係一掂過就衰硬~~~
作者: smallstar    時間: 2011-2-24 11:19

引用:
原帖由 bongdotcom 於 2011-2-24 10:54 發表

好多人E家好驚塊板吸過毒,係咪真係一掂過就衰硬~~~
係,因膠水滲入木板裏面,可能要等三四年才全部釋放,有時甚至要十二三年!
最好放在通風地方,可能比較快釋放
作者: bongdotcom    時間: 2011-2-24 11:36

引用:
原帖由 smallstar 於 2011-2-24 11:19 發表

係,因膠水滲入木板裏面,可能要等三四年才全部釋放,有時甚至要十二三年!
木板Take野衰硬,最多可被監禁13年!!!

作者: TAMCA    時間: 2011-2-26 11:47

引用:
原帖由 smallstar 於 2011-2-24 11:19 發表

最緊要先攞走塊膠去吹...有人話用風筒吹塊"吉"板快好多(底面1小時).

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0