標題: 買相機, 邊部好? [打印本頁]

作者: Godwin    時間: 2011-7-29 18:57     標題: 買相機, 邊部好?

各位師兄師姐,

我唔係一個Professional而"業餘"攝影也談不上 .  當我揸機時 (mostly automatic), 睇住嗰screen, focus 好了, 便叫人"笑", 之後盡量令自己唔好手震, 然後數 "1,2 and 3", 跟住按掣 .

我想問:  現在我想買一部相機, 有乜好介紹呢?  師兄師姐們說嘅"Sony NEX C3"我會否合用呢?

謝謝幫忙!
作者: pearpang    時間: 2011-7-29 19:07

你想要DC仔定係DSLR?
作者: smallstar    時間: 2011-7-29 19:17

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-7-29 18:57 發表
各位師兄師姐,

我唔係一個Professional而"業餘"攝影也談不上 .  當我揸機時 (mostly automatic), 睇住嗰screen, focus 好了, 便叫人"笑", 之後盡量令自己唔好手震, 然後數 "1,2 and 3", 跟住按 ...
NEX 是不錯的選擇
作者: Godwin    時間: 2011-7-29 20:04     標題: 回復 2# 的帖子

請問乜嘢係DC仔和DSLR呢?
作者: Godwin    時間: 2011-7-29 20:05     標題: 回復 3# 的帖子

Thanks for your suggestion.
作者: 長膠進攻    時間: 2011-7-29 20:50

nikon                無禁易走蕉     
作者: 雪重生    時間: 2011-7-29 20:51

作者: 長膠進攻    時間: 2011-7-29 20:54

d80 d90 便可   

作者: alanchan    時間: 2011-7-29 21:10

DSLR = Digital Single Lens Reflex = 數碼單鏡反光機
DC = Digital Camera = 數碼相機

最大的分別DSLR可以換鏡頭達到不同的效果, 而DC不可以.

當然也有一些如Sony NEX / Panasonic GF3 / Olympus PEN的機, 可換鏡頭但又不需要用傳統的SLR結構的機~~~但這些機的鏡頭選擇相對少, 也沒有副廠鏡的支援.

比較一下:
重量: DSLR(最重) -> Sony NEX / Panasonic GF3 / Olympus PEN -> DC仔(最輕)
影相的變化: DSLR(依不同的鏡頭, 閃鏡), Sony NEX / Panasonic GF3 / Olympus PEN (依原廠的鏡頭, 閃鏡), DC仔(買的時候有幾多function, 就只有那些function)
鏡頭: DSLR(有原廠出的, 也有副廠出的, 山寨大陸都有), Sony NEX / Panasonic GF3 / Olympus PEN (只有原廠的鏡頭), DC仔(只有一支).
作者: miss leung    時間: 2011-7-29 21:28

gf1
作者: Ricky~Moon    時間: 2011-7-29 21:35

你想買部相機主要嚟點用?
例如 : 旅行~初學人像攝影~風景照~ 等等..............
作者: Godwin    時間: 2011-7-29 21:42     標題: 回復 8# 的帖子

Thanks C-Hing.
作者: Godwin    時間: 2011-7-29 21:44     標題: 回復 9# 的帖子

Thanks for your detailed information, C-Hing, and I think I prefer DSLR than DC because I think the pictures generated from the former will be better than the latter.

What choices would you recommend?
作者: Godwin    時間: 2011-7-29 21:45     標題: 回復 10# 的帖子

Thanks for your advice, 貓仔, and I certainly will look at it!
作者: Godwin    時間: 2011-7-29 21:47     標題: 回復 11# 的帖子

Dear C-Hing, I think I would use the camera for both outdoor, such as when my family and I go for a trip, and indoor, such as taking photos when my son is playing table tennis.

In fact, I do have a camera at home, which is a digital camera.  But I think it is pretty out of date now.  

I am looking for a new one but my skill is no good and I have no idea about the recent technology.  That's why I ask for assistance.  Thanks in advance.
作者: nicholas    時間: 2011-7-29 22:06

恕我直言,godwin兄似乎對攝影一竅不通。功能多的相機,反而會對你帶來很大麻煩。你不會拿相機拍人像特寫、微距花景……等一些用專業相機、要左調調、右調調的話,一般二千多元的dc就可以了,而且就是一百多克,方便携帶。如果要拍片也不錯的,推薦canon g12,三千多元,也可以配閃燈斤,接近五百克。我拿它在新伊館拍乒乓球比賽,效果不錯。
可換鏡頭的相機,機身連鏡頭的重量,通常超過1公斤。
作者: Ricky~Moon    時間: 2011-7-29 22:13

引用:
原帖由 Godwin 於 2011-7-29 21:47 發表
Dear C-Hing, I think I would use the camera for both outdoor, such as when my family and I go for a trip, and indoor, such as taking photos when my son is playing table tennis.

In fact, I do have a ...
我曾經都好似你咁諗想買部輕便~萬用(可長可短)~iso和速度高(用嚟映室內動態和夜攝).
但針沒有兩頭利, 如果要輕便便要放棄其他, 所以最後都係以輕便為先買了部 Olympus XZ-1.

作者: alanchan    時間: 2011-7-29 22:23

現在如果你選擇DSLR的話, Nikon同Canon或者Sony都係好的.
我自己雖然用Pentax, 但我也喜歡Nikon.

入門 Nikon D3100 ( APSC ) HKD $4380  (建議零售價)
中級 Nikon D90 ( APSC)
高級 Nikon D300S ( ASPC)
準專業 Nikon D700 ( Full Film)
專業 Nikon D3X (Full Film) HKD $64800 (建議零售價)

你要邊一個機身就睇你係d乜野人, 如果你中毒太深, 要同人地d記者搶飯食, 就攻頂吧!!! D3X !!!!!

鏡頭方面有人就會要原廠跟機的果支, 不過 果支鏡基本上不會太滿意. 以Nikon為例如入門D3100的Package, 加1千蚊左右就有一支 (AF-S DX 18-55mm) <---呢支野說廣唔廣, zoom遠又只有小小, 光圈又比較細. 所以可考慮一下唔要支跟機鏡(Kit 鏡), 去買支實用少少的, 如:
原廠 AF-S DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
副廠 Tamron AF17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical [IF] (Model B005)

睇你的筆直而定!!!
作者: alanchan    時間: 2011-7-29 22:32

當然DSLR必然係重, 好似我自己有時出一出去, 機身一部0.7kg, 一支炮1kg, 一支常用0.3kg, 一支閃0.5kg, 一支腳1kg.

搞一搞都3.5kg出去(當然係為了工作), 所以, Sony NEX都係一個好的選擇~~~
作者: smallstar    時間: 2011-7-29 22:41

如果買DC 傻瓜相機就 Sony HX100V 啦
焦距由 27-810mm 光圈 2.8-5.6 蔡斯鏡
810mm 重有5.6 光圈
防震裝置
HKD 3xxx 左右
正式一機走天涯
不過好多間店鋪都無貨
[attach]11850[/attach]
Sony Cyber-shot DSC-HX100V 重點特色
● 1620 萬畫素 Exmor R 背照式 CMOS 感光元件
● 等效 27-810mm F2.8-5.6 廣角三十倍變焦鏡頭(卡爾蔡司認證)
● 鏡頭光學防手震
● 翻轉式三吋 92 萬畫素 LCD 螢幕 + 0.2 吋 20 萬畫素電子觀景窗
● 可快速調整對焦或變焦(甚至更多功能)的鏡頭外圍快速調控環
● 內建 GPS 經緯度定位(支援電子羅盤),可紀錄地標名稱
● 超迅速自動對焦技術
● 具備 iAuto 自動拍的美、Auto HDR 防逆光
● 完整的全手動操作模式
● 連拍速度為每秒 10 張
● 支援 3D 影像拍攝(包括一般照片與全景照片)
● 智慧型全景拍攝模式(支援 3D 模式),可拍出高達 4200 萬畫素的超高解析度照片
● 最高支援 1920 x 1080 @ 60p(高流量 28 Mbps)立體聲錄影,
空其它包括1920 x 1080 @ 60i,1440 x 1080 @ 60i 或 30p 和 1280 x 720 @ 30p
空(都使用 AVCHD 編碼技術)
● 錄影過程可無間斷拍攝 300 萬畫素照片(但 Full HD 60p 模式不支援)
● HDMI 輸出
● 儲存媒介:MS Pro Duo / SD / SDHC / SDXC 記憶卡
● 採用 NP-FH50 鋰離子電池
● 體積 122 x 87 x 93 mm,機身重量 525 克,含記憶卡與電池為 577 克
● 預計 4 月發售
作者: 雪重生    時間: 2011-7-29 22:43

作者: alanchan    時間: 2011-7-29 22:48

引用:
原帖由 雪重生 於 2011-7-29 22:43 發表

記者
錯了~~~
作者: Happy仔    時間: 2011-7-29 23:13

如果想輕又要想靚,Canon S95
作者: 雪重生    時間: 2011-7-29 23:15

作者: Perucat    時間: 2011-7-29 23:50

M3/6/P...品味之選。
作者: Godwin    時間: 2011-7-30 03:01

各位師兄師姐,

謝謝你們的意見, 指導和提議.

正如Nicholas兄所講, 我對攝影和它的器材毫無認識; 現在就好似一個唔係太識打乒乓球嘅人去買一些尊業球板和套膠!

我不想帶很多器材出街影相, 相信一些唔太複雜的相機會比較合適我.  所以, 我會選擇"中位"價錢的 DC 或 DC和DSLR的混合體(!), 如Panasonic GF3, Nikon D90 or Sony NEX C3.

(當然, 如果我帶我的"上大人"一齊去買機, 我深信我"需要"買一部更加初級價錢嘅機!!)

再次謝謝你們的幫忙!
作者: (=^x^=)    時間: 2011-7-30 03:40

no one is the best, 如球板一樣最有最好, 只有最適合.

看你用途....如只是拍下片, GF3 and Nex C3 is good enough for you, size small,
但有一點注意, GF3 好似是單聲道, 但拍乒乓球已足夠. 而且是全高清.
相反NEX C3 只是半高清, 但我認為已足夠, 因為全高清FILE太大, 播片電腦也要求高.

NEX 是最輕的, 又是最細, 要輕便便選NEX C3, 但是鏡頭質素一般.
GF3 我不會買了, 因為 NOISE 做得不太好, 而且是X2, 我不喜歡
D90 是好机, 但拍片沒有AUTO FOCUS,

如果我是你, 我會買D3100...NIKON 最近的單鏡, 配一支KIT 鏡. 相信$5000內有找.
唯一不好是大部小小.....相反NEX 太細, 我怕你手指太大.
作者: (=^x^=)    時間: 2011-7-30 03:44

http://dcfever.com/cameras/readreviews.php?id=1432

作者: Godwin    時間: 2011-7-30 12:11     標題: 回復 28# 的帖子

Many thanks for your kind assistance, Uncle Moa!
作者: ycfu    時間: 2011-7-30 12:33

我認為以你的情況單反機太大,太繁。

我介紹fujifilm x100,簡單易用連zoom都冇。

作者: (=^x^=)    時間: 2011-7-30 12:51

YCFU 你唔好再放VIRUS....咁貴....邊個有錢買.....
作者: alanchan    時間: 2011-7-30 13:14

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-7-30 12:33 發表
我認為以你的情況單反機太大,太繁。

我介紹fujifilm x100,簡單易用連zoom都冇。

政府廣告都有賣la, 唔Take野!!!!
作者: ycfu    時間: 2011-7-30 13:25

引用:
原帖由 mao 於 2011-7-30 12:51 發表
YCFU 你唔好再放VIRUS....咁貴....邊個有錢買.....
只要信,不要怕。
作者: ycfu    時間: 2011-7-30 13:33

引用:
原帖由 alanchan 於 2011-7-30 13:14 發表

政府廣告都有賣la, 唔Take野!!!!
呢部機ok過得去,一般人感覺細細部,家居旅行都方便。質素幾好。

識的人就覺得兄台你有品味。
作者: 羊咩.....    時間: 2011-7-31 13:23

S95 gd ar!!!
價錢合理,好用,物有所值
作者: 金擇魚    時間: 2011-8-1 00:12

引用:
原帖由 羊咩..... 於 2011-7-31 13:23 發表
S95 gd ar!!!
價錢合理,好用,物有所值
奸狼   猪12 都好D
作者: 十萬轉vs零轉    時間: 2011-8-1 21:58

引用:
原帖由 ycfu 於 2011-7-30 13:33 發表

呢部機ok過得去,一般人感覺細細部,家居旅行都方便。質素幾好。

識的人就覺得兄台你有品味。
ycfu果然係高人, 皮幾野一部既都只係'ok過得去'......
作者: (=^x^=)    時間: 2011-8-2 02:19

他叫 YC富...
作者: Joe    時間: 2011-8-4 00:06

我個時淨買D3100 BODY, 鏡買二手18-105mm

Kit支18-55 食之冇味, 棄之可惜..
作者: 出奇老鼠    時間: 2011-8-4 00:30

我個人都提議canon g12
有得全p mode 之外成像都幾好
又多野玩
作者: pearpang    時間: 2011-8-4 12:59

我覺得P7000都OK~~

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0