標題: 李曉霞對不對 [打印本頁]

作者: pingpong    時間: 2012-8-2 00:04     標題: 李曉霞對不對

李曉霞對不對?
丁寧這樣受委屈,身為隊友,李曉霞都無半句安慰,
只顧博命Jor,你地點睇,
唔通金牌大過天!

作者: y539069849    時間: 2012-8-2 00:07

無咩點  呢場係一場比賽  唔通見佢可憐就讓佢  咁樣一來唔尊重對手2來都唔尊重自己

同埋佢地好似無握手-.-
作者: henrytam    時間: 2012-8-2 00:07

她應該忘記了團體賽
作者: lycong    時間: 2012-8-2 00:08

其實都冇計啦,因為當時全場觀眾都幫緊丁寧打氣,如果李曉霞輸翻局,好易被翻盤
作者: pingpong    時間: 2012-8-2 00:11     標題: 回復 2# 的帖子

我話安慰,唔係讓分
作者: y539069849    時間: 2012-8-2 00:14

我打個比如姐  相同的道理 一個咁好的時機 唔JOR就其
作者: TurboZ    時間: 2012-8-2 00:31

的確係好殘酷, 李係唔想俾丁寧一點返身機會, 所以將氣勢有咁盡就去咁盡, 唉, 雖然李今日係打得好好, 但畢竟個「非洲和尚」裁判都真係幫咗佢一大把, 搞到個奧運冠軍攞得唔係咁實至名歸。講起都重係好嬲!!!
作者: pingpong    時間: 2012-8-2 00:33     標題: 回復 7# 的帖子

非常讚同!
作者: rxzzzvga    時間: 2012-8-2 00:35

俾個球証咁攪法,對兩個都唔好,第日個心仲有無條刺都好難講,最大鑊係會唔會影響跟住既團體賽
作者: y0y0_pang    時間: 2012-8-2 00:41

其實我覺得呢場始終決賽黎既...而且又唔係李曉霞既錯..講比分..丁寧都輸4:1

李曉霞拎金牌緊係開心架啦...至於佢有無安慰
我覺得未必無既..可能唔係即時姐
作者: lycong    時間: 2012-8-2 00:45

看看聽日新聞,外國媒體點評論個裁判先得
作者: pentt    時間: 2012-8-2 00:52

有無得睇? 我想睇吓
作者: richard888888    時間: 2012-8-2 01:00

丁寧當然影響大,但李曉霞同樣都有影響,雖然有優勢,但不堅定的話,可能連金牌都掉了。奧運金牌係所有運動員夢想。這次失去了,四年後還有機會嗎?不單為了自己,還為了自己家人、教練、所屬省份;為了利益、為了名譽、為了自己前途,各為其主。丁寧絕對有實力,但只好嘆無奈!只怪碰到這裁判
作者: 太陽之子    時間: 2012-8-2 01:01

私底下有冇安慰就唔知啦,不過就算安慰,都唔知點開口好,畢竟佢係受益者

但jor就一定架啦,落場無父子嘛
作者: michaelwwk    時間: 2012-8-2 01:33

國家隊壓力可想而知,入選已經好因難,更何況珠玉在前,唔會因場面一時的波動而影嚮自已

有且丁的發球真的有點問題
作者: tomcat    時間: 2012-8-2 01:35

如果兩人對調位置,丁寧會否放翻局?!

職業運動員係要爭取勝利,關係其個人及背后教練的利益(中國更係層層的利益),況且呢個係奧運冠軍榮譽更加珍貴.

而且問題出在丁寧與裁判之間,可以話唔關李曉霞事.祗能說丁寧心態出問題.
以國際級球手在比賽與裁判有爭咬係常有的事,但丁今次情緒控制唔到.

再講如果李鬆手給丁,我係施教練都好懷疑李的爭勝心,連奧運都唔想要,李仲想打物野比賽.
作者: pingpong    時間: 2012-8-2 02:01     標題: 回復 16# 的帖子

好一個金牌大過天!
作者: HKSpurs    時間: 2012-8-2 02:14

其實丁的發球係現行 ITTF 賽規真的好易出問題
作者: 黑暗武士    時間: 2012-8-2 07:36

可能佢地兩個有仇呢?
讓就冇可能,因李之前已經輸過比丁丁兩次,今次有機會一定唔放過,始終金同銀分別很大。
作者: wlwlwl    時間: 2012-8-2 08:58

李曉霞 did not do anything wrong
球証就 一樣野都無做得對
作者: kenken168    時間: 2012-8-2 09:30

李係場上完全冇問題,全力打亦係應該!
如果係我,打完最後一分唔係跑去看台,而係先同丁hug 一下!
作者: 乒乓在線    時間: 2012-8-2 09:55

除了要盡力打, 本身丁寧有責任令裁判清楚觀察到其發球合規格否, 李曉亦有此責任, 其他心靈上的不在她的範圍內.
作者: happy32    時間: 2012-8-2 10:04

對兩位中國球員來說, 球證判決有偏差但無偏依;
對兩位世界級球員, 球證如何判決有問題, 比賽心理都須要盡快調整, 心理質素也是優勝劣敗的關鍵;
昨晚的丁寧, 本來就是發揮之下, 李曉霞反而表現穩定和爭勝心較強, 後者贏絕對實至名歸;

世界級比賽是不需要風度, 比賽也不需要禮讓, 只需要大家全力以赴, 打出好波, 勝的有回報, 敗的有課上;
作者: ta40gt    時間: 2012-8-4 01:12

個人感覺丁寕一定有影响!球証一定有少許問題,這樣大的一塲賽事,誰沒有心理問題?
李曉霞發輝一定是超水平之作,但我覺得丁寕在往後的賽事一定會報仇,因為輸得太痛!
可能李曉霞相風度一點,但名利的問題,所以一定殘忍,現實嫲!

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0