標題: 2013單項男丁甘快滿 - 論壇可代波友向乒總反影不滿 ? [打印本頁]

作者: mym    時間: 2012-11-3 19:32     標題: 2013單項男丁甘快滿 - 論壇可代波友向乒總反影不滿 ?

2013單項男丁甘快滿 ,  
似乎波友有D不滿
突發奇想,
個人力量雖然有限 ,
如果論壇可代一眾論壇小丁向乒總反影不滿, 就好啦!
作者: Yin=]    時間: 2012-11-3 19:33

Agree
作者: wilkin    時間: 2012-11-3 21:19

agree
作者: Manley    時間: 2012-11-3 21:36

極度不滿
作者: 黑暗武士    時間: 2012-11-3 21:52

乒總都有人看論壇的,所以他們都應該知道今次網友極度不滿丁組咁快爆棚。
作者: 高飛貓    時間: 2012-11-3 22:41

乒總一方面提倡乒乓,另一方面又唔比多D機會給大家!
作者: 阿舜    時間: 2012-11-3 22:50

幾年前論壇同乒總開會時, 乒總講過佢地既主要服務對象係青少年及兒童, 成年人/先進們唔係佢地既首要對象, 所以都無乜佢乎
作者: sze    時間: 2012-11-3 23:33

市繪咁講: 一眾會員交了會費成為註冊球員,但係又報唔到(曾經有人單項及排名這兩個比賽因滿額而冇得打 ) 咁註冊黎做乜?
作者: 太陽之子    時間: 2012-11-3 23:37

引用:
原帖由 阿舜 於 2012-11-3 22:50 發表
幾年前論壇同乒總開會時, 乒總講過佢地既主要服務對象係青少年及兒童, 成年人/先進們唔係佢地既首要對象, 所以都無乜佢乎
今次情況,同對象的年齡冇關係
講真,我相信好多丁組的青少年球員,未來得及報名,比賽已經滿額了
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-3 23:39

Agree

好多人剛註冊丁組又報唔到名打比賽,真是好陰公

唔明乒總為何採用郵寄先到先得制,而不用網上報名及抽韱(如打分齡比賽)? 這樣只對一些能預先收到乒總消息的人仕有利,而對其他人極不公平
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-4 00:00

引用:
原帖由 阿舜 於 3/11/2012 22:50 發表
如果真是這樣,乒總就不應接受成年人/先進們註冊丁組
作者: 阿舜    時間: 2012-11-4 00:01

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-11-4 00:00 發表

如果真是這樣,乒總就不應接受成年人/先進們註冊丁組
如果真係咁, 我驚有一半人會退會
作者: 金擇魚    時間: 2012-11-4 00:06

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-11-3 23:39 發表
Agree

好多人剛註冊丁組又報唔到名打比賽,真是好陰公

唔明乒總為何採用郵寄先到先得制,而不用網上報名及抽韱(如打分齡比賽)? 這樣只對一些能預先收到乒總消息的人仕有利,而對其他人 ...
咁先可以控制晒d運作
作者: mike仔    時間: 2012-11-4 00:41

agree!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-4 21:51

引用:
原帖由 金擇魚 於 4/11/2012 00:06 發表

咁先可以控制晒d運作
Ching, What do you mean
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-5 10:45

引用:
原帖由 阿舜 於 4/11/2012 00:01 發表

如果真係咁, 我驚有一半人會退會
最好所有報唔到名打丁組的成年人/先進們集體退會,以示抗議,到時乒總或者會關注多些我地D成年人及先進們
作者: ninthuncle    時間: 2012-11-5 11:10

引用:
原帖由 阿舜 於 2012-11-3 22:50 發表
乒總此舉是否構成年齡歧視?  
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-5 11:41

引用:
原帖由 ninthuncle 於 5/11/2012 11:10 發表

乒總此舉是否構成年齡歧視?  
或者要向平機會投訴,才可討回公道
作者: 小閒    時間: 2012-11-5 12:38

agree
作者: raymondsir    時間: 2012-11-5 12:40

agree
作者: 高飛貓    時間: 2012-11-5 13:09

又唔見乒總話現在停止註冊丁組。
作者: mrsum    時間: 2012-11-5 13:37

既然乒總賽事有限,咁就應該與民間團體所舉辦既比賽銜接。
例如本論壇所論壇所舉辦既乒超聯賽等等。賽事應可研究計算入積分,咁一來可提昇各位球友對乒乓球既興趣,二來令註冊者認受性更高。不然註冊就為了一年幾場報唔報到既賽事
而丁組既就長期留在丁組,此制度只會名存實亡。
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-5 13:50

引用:
原帖由 高飛貓 於 5/11/2012 13:09 發表
又唔見乒總話現在停止註冊丁組。
註冊丁組一年收$130/三年收$300,重可以網上註冊,鬼O甘方便,但網上報名打比賽就唔得。乒總收左錢就話之你有無比賽打啦
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-5 13:52

引用:
原帖由 mrsum 於 5/11/2012 13:37 發表
例如本論壇所論壇所舉辦既乒超聯賽等等。賽事應可研究計算入積分,咁一來可提昇各位球友對乒乓球既興趣,二來令註冊者認受性更高。不然註冊就為了一年幾場 ...
agree
作者: ninthuncle    時間: 2012-11-5 14:11

引用:
原帖由 mrsum 於 2012-11-5 13:37 發表
例如本論壇所論壇所舉辦既乒超聯賽等等。賽事應可研究計算入積分,咁一來可提昇各位球友對乒乓球既興趣,二來令註冊者認受性更高。不然註冊就為了一年幾場 ...
Very good idea!  
作者: mym    時間: 2012-11-5 18:02

support!
引用:
原帖由 mrsum 於 2012-11-5 13:37 發表

作者: mym    時間: 2012-11-5 18:05

support!
引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2012-11-5 10:45 發表

最好所有報唔到名打丁組的成年人/先進們集體退會,以示抗議,到時乒總或者會關注多些我地D成年人及先進們

作者: 卓朗    時間: 2012-11-6 14:11

男子單打戊組經已滿額
作者: 太陽之子    時間: 2012-11-6 14:23

冰糉好醒,入會個陣,冇話要奉旨俾你打比賽的。

『本會註冊球員可享有以下福利
(a) 定期收到香港乒乓總會刊物,並於參加本會舉辦的部份賽事及訓練班時享有折扣優惠。』
(b)(c)(d)項,就係去某啲店舖買野,有特定優惠。
作者: wlwlwl    時間: 2012-11-6 14:31

CY 冰糉 老屈丁丁人仕
作者: (=^x^=)    時間: 2012-11-6 15:06

個人意見,不代表本論壇立塲

未跟乒總開會前及未攪咁多比賽前,我對乒總都有很多的不滿,點解咁咁咁,點解又咁咁咁
今次的投訴主要是比了錢註冊,但報唔到比賽。

每年乒總有四個比賽可以比成年人打(唔計親子杯)
一月份,七月份的單項,丙團及乒總杯
無可否認大人比$100一年(若按每次比三年費用),每次比賽的成本其实是多了$25蚊(報四個比賽計)若只打其中兩個比賽(單項)每次比賽的成本其实是$50+$50=$100

可能有人以為乒總是用有限公司,球員註冊費可以賺一筆。當然我不是乒總的會計,他們的賬目如何我不太了解。但其实我們報名的比賽,若按$50一個人頭計算,乒總應該是虧本的。每個裁判工資要數十元一小時,很多時打到近尾聲,你們眼見部份裁判已坐在一邊,但乒總仍然要支付工資,每場比賽有兩個裁判長,及四個賽務,另有兩個驗板及一個入分。假若開十張枱計算,一天便要19﹣20個工作人員。還未計場租,乒乓球,奬杯等等開支。

除此之外,比賽前的文職人員準備工作,收表,分組,賽程,訂場,寄信通知你們心賽日期 ......
比賽后登分,一個近完美的 Ranking System (你可以輕易查到自己及對手的資料), 相片拍攝,仲有hkttf...

這些工作你們看不見,可以這些工作要用的人力,物力可能相比當天比賽還要嚴重。偶然仲有d有趣家長為了一球半球問題球發律師信比乒總,這些都是時間成本。

另一方面什麼乒乓樂滿 Fun, 新一代乒乓球訓練,還有很多不同的交流會,講坐,港青培訓,精英培訓,若不是有政府的支助,單單是乒總一會之力,早便關門大吉,寫咁多是想告訴各位,其实乒總(應該)賺不到你錢。如屋苑會所,每戶都是比$2管理費,有人用得多,有人用得少,用得多的住戶便一定得益,用得少的住戶便一定吃虧,我暫時都無見過有人投我屋村投訴租不到羽毛球場(比了管理費)其实屋村已寫明每週五9:00鐘排隊,先到先得。

乒總已清楚說明了狀況,每年$130,每年有什麼比賽,什麼時候開始報名。其实有論壇之后大家都知道報名比賽的時間很緊張,你要是重視這個比賽便應知道報名后立即報名。很多人,球會或家長,可以當天出通知,當天親身去乒總交報名表,而我未至於咁急,但我會寄掛號,以免口同nose嘈。

年多前與乒總開會,其实乒總己經將甲組,乙組,丙組多出的名額給丁組。所以話是是話300多人,而事实每年便有700﹣800人打男丁。你知道香港的比賽場地有限,不要說hkttf,連乒總都不是這麼容易訂場,其实一年52週,乒總近42週都已經有比賽。不是乒總不想加人,而是政府場地有限。打以打乒乓球比場,location又好的來來去去未又是歌街。所以歌街的球會才這麼多,也以致球會與球會爭場有咁多衝突。

乒總不是完美,但我作為攪比賽的小團体,深深体會到攪比賽的困難,好像元旦杯,我只想24,后來加到27,點知報名有40。你又知不知有球會每三天給我一個電話追位(幸好不是投訴)。目前來說丁組不可能無限加人,我們可以做的是衝量這$130的報名費風險而選擇入會or not。若你選擇入會便要看緊比賽及準時報名。如你不想入會便可以考慮打非註冊,同樣一年有三個比賽可以打。

我不是幫乒總講說話,只是說出我的個人觀點(以攪比賽的團体角度出法)
最后是乒總說過,坊間仲有好多比賽可以打
請各網友繼續support hkttf
胃話講完
作者: 儍峰    時間: 2012-11-6 15:51

其實大家點解有不滿就系因為"交左會費, 但每年只有幾個比賽可以加rating仲要系成日都報唔到"
有人會覺得好唔抵或者有水平既成人球員會因為冇機會比賽加rating而成日留系丁組

解決方法唔系冇, 其實可以參考外國既方法除正式大賽以外既小型比賽/聯賽(例如兵超聯)都加入埋rating system
只要一d系乒總註冊過既團體/論壇所舉辦既比賽都可以用于計算分數

咁樣就可以有多個渠道俾一班人去透過外面既比賽去提高分數亦可以提高比賽競爭性(低組會多d機會去挑戰高既組別 )

搞唔搞好d其實真系睇有冇心姐, 以美國/加拿大為例, 佢地既ranking system系全國甚至跨國性既
即系去其他省份打甚至過隔離國家(例: 加拿大球員落到美國打比賽) 所有成績都會用于計算佢地既ranking
*ps: 跨國果part幾年前取消左

雖然乒乓水平唔高, 但人地2個國家加埋大過中國仲要政府唔多支持都可以做到個真正完美既ranking system出黎俾更多既人去參與
兵總系咪應該好好反思下自己既處事方針
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-6 16:34

引用:
原帖由 儍峰 於 6/11/2012 15:51 發表
其實大家點解有不滿就系因為"交左會費, 但每年只有幾個比賽可以加rating仲要系成日都報唔到"
有人會覺得好唔抵或者有水平既成人球員會因為冇機會比賽加rating而成日留系丁組

解決方法唔系冇, 其實可以參考外國既 ...
100% Agree

其實大家提出乒總丁組比賽名額太少,都是出于善意,如果我們不向乒總反映問題,或乒總不肯想辦法去解決問題,只會令問題惡化。
作者: 金擇魚    時間: 2012-11-6 16:53

總之乒總話乜就乜啦,佢又唔係民選既,佢唔接受你地意見,你地吹得佢脹咩?
作者: wlwlwl    時間: 2012-11-6 17:08

好多外國既冰賓省/國會長 係由選舉 選出來的
但香港冰總會長就唔知點上位.....
作者: smallstar    時間: 2012-11-6 18:01

如果能解決以下問題, 有機會可增加參加者人數

1. 例如比賽在星期一至五全日可行嗎?(參加人數會有多少?) 現在乒總比賽祗在星期六下午及星期日全日,
2. 歌街球檯夠應用嗎? (實際上其他體育館沒有齊備比賽設施,要借籃球場)
3. 乒總現在要與康文署,體院,其他團體星期六日賽事爭場?(爭得幾張檯係無用架,最少要全個場)
4. 乒總裁判員,計分員,驗拍員及大會有能力應付一星期七天賽事嗎?(現在乒總全職員工不過二十人)
5. 加入其他團體分數, 其他團體有專業裁判員嗎?(會否做假分數)
6. 要增加人手, 大量加會費可以嗎?(我想一定有好多人反對)

以上祗是我個人提出的問題与! 不代表乒總及本論壇立場!
歡迎發表意見!!

作者: (=^x^=)    時間: 2012-11-6 20:27

其实大家都是討論,我相信有討論才會有改善。
希望各位多點提出意見!
作者: smallstar    時間: 2012-11-6 21:37

大家有否想過, 如果乒總增加賽事報名人數, 算總數2500人吧,逢週六及週日賽事, 在現在場地歌街舉行的話, 歌街已是最多檯的場地,最少要打多少個月才完呢? 又可以話返現在的賽事"全港公開乒乓球團體錦標賽"總人數大約1500人,由十月六日開始打.要打到十一月二十五日才決賽差不多兩個月,2500人的話豈不是要打三個月才完? 咁其他賽事點算好呢?
一年有幾多個月不用說? 這樣計算每個球員一年都係有一次或兩次的比賽機會!
作者: chrisyeung0530    時間: 2012-11-6 22:15

agree
作者: wlwlwl    時間: 2012-11-7 08:51

大型比賽是否可以在convention/exhibition center 舉行呢?
作者: wlwlwl    時間: 2012-11-7 08:56

之前丁丁名額有六百幾人, 但今年只有三百七十人....少咗三百名額
其原因係什麼呢?
作者: wlwlwl    時間: 2012-11-7 09:01

早十幾年前有全港分齢賽, 但現在又無咗
個走勢係越來越少比賽次數同名額
唔知有無人知原因???
作者: C.Y.Paul    時間: 2012-11-7 11:13

引用:
原帖由 wlwlwl 於 7/11/2012 08:51 發表
大型比賽是否可以在convention/exhibition center 舉行呢?
紅磡體育館本是舉辦大型乒乓球比賽的一個適合場地,可惜現在只用來開演唱會,或者應改名為....紅磡演唱館

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0