標題: 張繼科今場好差,究竟是有病定狀態仍然唔好呀 [打印本頁]

作者: nwa10    時間: 2014-5-5 21:41     標題: 張繼科今場好差,究竟是有病定狀態仍然唔好呀

今年張繼科好似不在狀態,成日輸,今場奧查洛夫係打得好,不過張好似手軟腳軟咁,一尾堆,反攻都好似無,究竟是佢今日有病定狀態仍然不足,點解劉還出佢
近期王皓狀態不足,都唔出啦

作者: 馬琳    時間: 2014-5-5 21:49

其實呢幾個月佢一直受左腳同埋右膊傷困擾...冇辦法
作者: nwa10    時間: 2014-5-5 21:58     標題: 回復 2# 的帖子

果然消息零通,唔怪得今日果個不是往日打不死的張繼科
作者: 乒乓在線    時間: 2014-5-5 23:16

希望計科快些彈返起
作者: johnli    時間: 2014-5-5 23:53

咁單打死硬.
作者: wlwlwl    時間: 2014-5-6 08:12

希望他不反彈,同馬龍可以攞男子金牌
作者: jackyjackycck    時間: 2014-5-6 13:38

會唔會係特登輸
作者: nwa10    時間: 2014-5-6 20:14     標題: 回復 7# 的帖子

等場波剌激d
作者: 直直地    時間: 2014-5-7 11:58

gum.......

全線 張繼科 產品  應該    7折!

或 6折。
作者: friendlybrother    時間: 2014-5-7 20:37

張繼科今次有傷患,發揮不到應有的水平,和實力相距好遠的對手交戰,可能仍然不敗,但是和實力好接近的對手交戰,輸波是意料中事。

點解劉國樑教練明知張繼科有傷患,仍然要出佢呢?

原因係張繼科是大滿貫得主,又是現任世界冠軍,若果唔出佢,恐怕觀眾會批評教練黑箱作業,連世界冠軍都無資格出,假設出新人但輸波,點樣解釋?唔出佢係唔得嫁!佢係大滿貫得主,又是現任世界冠軍呀,既然佢排頭咁大,要實至名歸,當然期望佢要有冠軍的風范,一定要贏波啦。

其實,張繼科能夠拿大滿貫,除了實力,也是有僥倖成份,因為男單賽事是打淘汰,他這幾次拿冠軍都是避過左一些能夠克制他的名將,才能拿到冠軍的。能夠克制他的名將,例如:波爾及馬龍,就沒有遇上。

理據是上次奧運,張繼科剛拿了男單金牌,在團體賽就輸給德國波爾了。波爾在男單初段被熟悉他打法的好友淘汰了,馬龍沒有入選奧運男單,所以張繼科在沒有遇到真正考驗的情況下進入男單決賽,可是到了團體賽遇上波爾就死得好慘,當時的張繼科是無明顯傷患的,都要輸給波爾,更何況現在已有傷患,輸給比波爾狀態更好的奧查諾夫是事料中事。好彩馬龍發揮隊長的神威連贏兩位德國名將,許昕又贏德國新人,若果其中一分又失了,到最後一場是張繼科對波爾,無受傷都唔夠佢打,何況受左傷。

作者: pingpong    時間: 2014-5-7 21:06

話說兩頭,如果劉國樑因為科豆的奧冠名銜而忽視其傷勢,讓他打第二場,
假若因此掉失了冠軍,領導必問,明明有傷為何仍要出科豆,劉國樑擔
當唔起!在合理情况下輸波,無話可說。況且我重看科豆那場,唔覺他有傷患,
只是真的技不如人!阿叔話齋……波係圓既
作者: jackiekiki    時間: 2014-5-7 21:19

我睇佢動作就唔似傷,似無狀態多啲,亦可能之前傷得耐,狀態keep唔到!
但應該比許昕打第二場! 如果要打第五場估計張會輸比timo boll...
作者: friendlybrother    時間: 2014-5-7 21:38

引用:
原帖由 pingpong 於 2014-5-7 09:06 PM 發表
話說兩頭,如果劉國樑因為科豆的奧冠名銜而忽視其傷勢,讓他打第二場,
假若因此掉失了冠軍,領導必問,明明有傷為何仍要出科豆,劉國樑擔
當唔起!在合理情况下輸波,無話可說。況且我重看科豆那場,唔覺他 ...
有証據嫁,臨出戰世錦賽的乒乓世界雜誌已經有提及張繼科有嚴重傷患,揮動球拍拉波動作都會令身體劇痛。

若果張繼科輸一場,其餘的球員都贏,根本唔需要打第五場。若果輸左,就大條道理雪藏張繼科,下次世錦賽男單及奧運男單可以出未輸過的球員,例如:馬龍、許昕、甚至新秀振東哥。

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0