標題: 讓你的舊膠皮重拾生命 [打印本頁]

作者: okt05018    時間: 2015-3-20 12:23     標題: 讓你的舊膠皮重拾生命

依款Falco life expander標榜可以令你舊膠皮重拾生命,
使膠皮的生命得以加長,有無師兄用過?
作者: 速鳥    時間: 2015-3-20 12:28

無見過,不過試用緊澎漲的舊膠皮,食波幾好,不過旋轉變得弱左好多。
作者: nikipang9041    時間: 2015-3-20 12:36

試過效果唔錯,當膠皮內能消退後會無咁彈同咬,查左會令膠有番彈性同咬球,查一次可維持一至兩星期,不宜查太多一至2遍即可,太多會太彈難控
作者: 乒乓在線    時間: 2015-3-20 13:08

引用:
原帖由 nikipang9041 於 2015-3-20 12:36 發表
試過效果唔錯,當膠皮內能消退後會無咁彈同咬,查左會令膠有番彈性同咬球,查一次可維持一至兩星期,不宜查太多一至2遍即可,太多會太彈難控
只查胶面就OK?
作者: samson2012717    時間: 2015-3-20 13:12

會吾會係查海绵
作者: okt05018    時間: 2015-3-20 13:34     標題: 回復 5# 的帖子

此款只查膠面
作者: mega    時間: 2015-3-20 13:43

幾多錢?是否香港有得買呀?
作者: okt05018    時間: 2015-3-20 14:14     標題: 回復 7# 的帖子

有分25ml同100ml,在X興公司有售
作者: 速鳥    時間: 2015-3-20 14:14

有面無底,即係變左另一種膠皮
作者: nikipang9041    時間: 2015-3-20 15:02

當打到膠殘曬又唔想搣膠換過塊,其實効果都幾好,面查就ok好方便,我多數用來微調膠皮彈性和保養膠面用,用左塊膠係㩒打D,好似$170
作者: 乒乓在線    時間: 2015-3-20 15:44

如果HK只得果個 公司賣, 情願不買
作者: artin    時間: 2015-3-20 17:10

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-3-20 15:44 發表
如果HK只得果個 公司賣, 情願不買
何出此言
作者: 乒乓在線    時間: 2015-3-20 17:39

引用:
原帖由 artin 於 2015-3-20 17:10 發表

何出此言
一些附件不標價, 問價成幾秒才答出, 聽個價就覺得開貴了(提示: 不標價被問價時最好不要想太久才答, 這樣像說謊時擦自己個鼻..... 令人不相信的 )
作者: 速鳥    時間: 2015-3-20 18:16

乒乓球售貨鋪,係香港十隻手指都數得晒,唔重要 la
作者: tomtom1995    時間: 2015-3-20 18:25     標題: 回復 13# 的帖子

佢自己唔記價錢,成日上網睇返。
作者: mega    時間: 2015-3-20 18:28

店舖是否在深水埗黄金對面?
作者: 速鳥    時間: 2015-3-20 18:33

引用:
原帖由 mega 於 2015-3-20 18:28 發表
店舖是否在深水埗黄金對面?
搬了,上網自己揾新地址。
作者: laukwok    時間: 2015-3-20 19:02

奸店現場價會貴過其雅虎網價)))))!(((((敬請留意! 其實間店攪5掂店舖就5好攪,无謂浪費客人時間&令自己无謂虧本

作者: 速鳥    時間: 2015-3-20 19:26

原來咁多問題存在
作者: jayden_dse    時間: 2015-3-20 19:46

laukwok 唔好亂講嘢啦你,你話人係奸店,有咩證據呀
作者: laukwok    時間: 2015-3-20 19:56     標題: 回復 20# 的帖子

奸店現場叫價的確貴過其雅虎網價!!!!!!!
作者: necky    時間: 2015-3-20 20:27

網店賣得平有什麼問題?實店個價貴過其他店?不標價就是奸商?遲覆就是奸狡? 這些理論好像似曾相識。
作者: jayden_dse    時間: 2015-3-20 20:33

你係咪低能架,X興不嬲網價同現場價一樣,你唔好含血噴人
作者: cheungwahlee    時間: 2015-3-20 20:50

唔知可否比賽呢????????
作者: 速鳥    時間: 2015-3-20 21:48

大家不要再討論某店的生意手法,始終公道自在人心
作者: necky    時間: 2015-3-20 22:11

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-3-20 21:48 發表
大家不要再討論某店的生意手法,始終公道自在人心
好像是某大大提出的
作者: saibear    時間: 2015-3-20 22:53

好用過神仙水 可以慳返好多錢
作者: laukwok    時間: 2015-3-21 00:38

奸店哩度例有會員身份,2+問你有冇試過嗌價貴過網價?5該夜闌人靜時問一問自己.
作者: necky    時間: 2015-3-21 00:55

完全明白樓上所言,也認同,所以大家也覺得銀行也是奸商吧?跟著容許及發牌給銀行的政府也是奸政府,不知對不對?
作者: samson2012717    時間: 2015-3-21 01:10

引用:
原帖由 jayden_dse 於 2015-3-20 20:33 發表
你係咪低能架,X興不嬲網價同現場價一樣,你唔好含血噴人
除非你是店主,否則你怎知x興是否網價同現場價一樣。就算你係店主都吾應該用低能呢D字眼,應了解吓有冇乜嘢誤會。
作者: tomtom1995    時間: 2015-3-21 01:13     標題: 回復 23# 的帖子

我都check過,是真的一樣。
作者: hamh    時間: 2015-3-21 04:26

網價同現場價唔同,要視乎爭幾多:
1)網價: $1800 現場價: $2000
2)網價: $99 現場價: $2000

前者係外國好平常,因為網上買唔洗動用到門面嘅工作人員,所以同一間舖網價有好多時係抵啲嘅

後者就唔同啦,一年前我都比呢間舖fake過,佢哋係yahoo auction果邊post件二千幾嘅貨,但係開始叫價係超低,好似大概係99蚊。正常上網買嘢或auction嘅common sense係,間舖要honor最後標出嚟嘅價錢,但係最後呢間舖當然無honor呢個超筍價啦,仲話佢哋係想賣原價但係yahoo auction有漏洞   

以上經歷,只可以話(1)呢間舖搞上網個位仁兄超低能勁搞笑,唔識網上賣嘢規矩  (2)平均香港人網上買嘢嘅文化,認知及水平仲係好低。
作者: 速鳥    時間: 2015-3-21 08:25

咁就係,綱上買東西真係唔係好熟悉,還要多多吃苦頭
作者: sorry    時間: 2015-3-21 08:42

作者: Bluebird    時間: 2015-3-21 08:57

做生意,梗係要賺㗎啦,賺得你合晤合理啫,合理咪幫襯囉,不合理咪晤幫襯,就係咁簡單,又不用稱呼人地奸,大型超市貨品有平有貴,平左就晤係奸,貴左就奸?
作者: saibear    時間: 2015-3-21 09:11

大家都係自己鍾意買野的地方 各為其主姐
作者: Tonyyip    時間: 2015-3-21 09:33

其實任可實體店都好難做,如果唔賺錢邊果會做,李+X都唔做啦.買賣係雙向的,岩就買唔岩就算,無話邊間係奸邊間係正.
作者: jayden_dse    時間: 2015-3-21 21:18

samson兄:本人表示經常幫襯X興買嘢
作者: samson2012717    時間: 2015-3-21 22:17

我都有 幫襯
作者: tomtom1995    時間: 2015-3-21 22:46     標題: 回復 38# 的帖子

本人都是去駿x買板,小去其他店,駿x無的東西有需要就去其他店買,而且不相信網店,只相信實店和佢個正式網站個價。
作者: necky    時間: 2015-3-22 17:23

羅校長,小心小心,你好像犯了版規
作者: kei_swift    時間: 2015-3-23 00:17

公平地說數句,貨品種類多了,來不及標價或不記起價錢是正常,回電腦查看價錢也是正常不過,我有時到高sir的店買產品,高sir太多產品有時也需要上網查看自己的價錢。也相信每位朋友去各大型時裝店或超級市場也試過找不到價錢牌,最後也需要向店員查詢,然後店員再查看店中的電腦,難道各大型店也有問題嗎?我不覺得。

小弟各大店鋪都會時常去參觀購買,本人看到x興的網頁價錢跟實店的價錢是一樣,很老實,沒有樓上朋友說的那樣。不只X興,華星、陞威、萬達的網頁價跟實店的價錢也是一樣,很老實。每間店都是明買明賣,貨合用價錢無問題便成交,貨不合價錢不合便不成交,合情合理,沒有任何強迫,香港每一間店都是這樣。小弟覺得每一間店的店員都很友善,很老實,很專業。

小弟看到每間店都有不同的支持朋友顧客,每間店都各有特色,大家都很公平。近來乒圈出現了很多不合理的指控,包括廖sir的事件,也看到有一些事上了警署,實在是不愉快及心痛。如果只是一些無理的指控而對簿公堂,甚至因為某數句說話而負上刑責…,如果若是因為競爭的問題或其他問題而出現了不合理的說話,對乒圈都不是一件健康事。大家都是愛乒人,實是緣份。希望各位少些誤會、多些好話。希望香港也是,祝福香港!

多言了。
作者: 乒乓在線    時間: 2015-3-23 00:43

當時細樽典馳无機胶水駿X報貴了, 幸好感到他賣貴(如預十元左右火酒有舖報十三元, 自然走人)沒買

作者: tomtom1995    時間: 2015-3-23 00:58     標題: 回復 44# 的帖子

佢報幾多呀?所以每次上去買嘢前先睇網站價錢,在實店買時現場再買價同計價,比錢時再對對數,這樣對買賣雙方都公平。
作者: jcclee    時間: 2015-3-23 01:59

在於本人的立場,不常見會評論某店或某舖的不是,
除非有真憑實證店舖本身是黑店,
(我也只會作出暗示,避免會員矇受損失)

至於以上講的駿X,私底下和我相熟,但我也從不偏幫,
因為他不是論壇的合作客戶。(暫時不是)

但他的經營手法,個人看見絕對是誠實可靠,沒有問題。

如果真有個別事件發生,相信只是誤會一場。

Jcclee
作者: 天樂    時間: 2015-3-23 03:25

乒乓球用品店百花齊放,愈開愈多係好事來的…;
亦都支持一下年青人創業

作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 11:01

自從看到一位教練為大學生及乒乓的默默付出,到收成日卻被這裡的一隻畜人眼紅而抹黑,便深深明白到,球技難球品難人品更難。

收手吧鍵盤戰士。損人不利己,何必呢?
作者: saibear    時間: 2015-3-23 11:19

不嬲鍵盤戰士都係講就威做就_
作者: hamh    時間: 2015-3-23 11:32

你哋咁樣旁敲側擊,又何妨唔係鍵盤戰士呢?

費事被當作鍵盤戰士, cap張圖比你哋睇,係一年前嘅買賣。
[attach]29301[/attach]
作者: 乒乓在線    時間: 2015-3-23 11:49

請不要太麻木力撐, 大家都知好人主要係做好事超過九成, 其他事情或會有意无意做壞事........ 如果因為問價時問得論盡而得到貴報價回覆, 那店員就更似是有意

作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 11:51

引用:
原帖由 hamh 於 2015-3-23 11:32 發表
你哋咁樣旁敲側擊,又何妨唔係鍵盤戰士呢?

費事被當作鍵盤戰士, cap張圖比你哋睇,係一年前嘅買賣。
有玩過雅虎,都知道很多商品都是以「直銷價」作準,以避開雅虎手繳費。無知不等於可以無賴,無賴到想用 $99 買蝴蝶單檜。不過又想講下,佢個網上直銷價等同商店價,即係你的最大貢獻是讓大家了解到「清者自清」,而你亦由無知變有知,真理越辯越明。
作者: 乒乓在線    時間: 2015-3-23 11:53

想起都火, 那支胶水那店員真是開貴價的, 這是不爭事實 (不是贊助商多人提他已益了他, 无謂再麻木亂撐)

作者: hamh    時間: 2015-3-23 12:07

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-3-22 21:51 發表

有玩過雅虎,都知道很多商品都是以「直銷價」作準,以避開雅虎手繳費。無知不等於可以無賴,無賴到想用 $99 買蝴蝶單檜。不過又想講下,佢個網上直銷價等同商店價,即係你的最大貢獻是讓大家了解到「清者自清」, ...
你都幾好笑,手繳費係賣家嘅responsibility, 你想唔想避開,係你嘅事,但係如果你post得出嚟auction,就要預咗俾人bid, common sense.

請你收返無賴呢類嘅指控,如果佢只係expect直銷價,就唔好以$99開價俾人bid,光明正大咁一嘢直銷,或者係個post講明bid係作廢嘅。佢哋而家都做啱返,唔再取巧用99開價。
作者: hamh    時間: 2015-3-23 12:11

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-3-22 21:51 發表

有玩過雅虎,都知道很多商品都是以「直銷價」作準,以避開雅虎手繳費。無知不等於可以無賴,無賴到想用 $99 買蝴蝶單檜。不過又想講下,佢個網上直銷價等同商店價,即係你的最大貢獻是讓大家了解到「清者自清」, ...
仲有,你敢用99蚊post,我敢買,何來無賴? 就算佢最後俾塊假嘢我,亦都係我自己承受,全世界auction bid 嘢都係跟住呢種agreement去做。
作者: sorry    時間: 2015-3-23 12:21

作者: hamh    時間: 2015-3-23 12:26

係有講直購2300,但係亦有得由99開始bid係。 道理同ebay嘅 start bid 和 buy it now 一樣,件貨比人必同時,亦可以比心急嘅人即時用一個價錢買。

重點係,個post有比人bid嘅option。
作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 12:50

上品之人,不教而善
中品之人,教而後善
下品之人,教亦不善
作者: kei_swift    時間: 2015-3-23 13:00

本來小弟只是CD-Rom, 一向都只看沒有回覆。本來我也只是中立地發表意見。一年前的圖你也能找回,旁觀的人看到的感受可能跟你不一樣,令人想起各大議員都喜歡找回以前的一些小事去制造一些不知道有沒有意義的事。我不評論那張圖,但我相信如果有人聯絡過店員,店員一定會答你是直銷價。我也相信當年的雅虎文化可能是這樣,我也深信除了這店外,當年很多雅虎店也是這樣,難道一位正常人會覺得99元能買到音響汽車樓宇? 以前的事我不清楚。我只看到現在這店很老實,就算是雅虎的標價,目前出價跟直購是一樣,也跟官方網頁一樣。

更重要的是,為什麼這店會有那麼多人力撐,是店長一顆真誠的心,這半年退休後,我每星期都會到香港每一間店shopping。我看到的是一位年輕小伙子努力工作,老實說,我看到店員很多時都收少了錢,而不是收多,相信不只我一位,相信hkttf中的會員很多也看到店員是收少,而且沒有收多一分。我還看到店員的善心,有次看到一位先生拿著幾件西餅到那店,大家詳談下,原來那位是某小學的老師,原來店員會將一些自己用過半新不舊的器材主動捐往某些新界不富裕的學校,做了久,有時還看到有客人主動捐出膠皮再轉贈有需要的人。

所以為何這小伙子會有那麼多人力撐,總有背後的原因。如果只是閣下不能用99元買cypress, 或我們都不知道的是不是報大價錢而不斷製造一些沒有意義或特登找回清朝歷史的事情去製造混亂,實在是可惜。若果是因為競爭問題而找回歷史製造矛盾,更是不於置評。

我相信樓上的說話損害不到那店,我相信那小子的精神去做什麼都會成功。

路見不平,隨口說。
作者: hamh    時間: 2015-3-23 13:02

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-3-22 22:50 發表
上品之人,不教而善
中品之人,教而後善
下品之人,教亦不善
偽君子所為......

作者: necky    時間: 2015-3-23 13:36

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-3-23 11:53 發表
想起都火, 那支胶水那店員真是開貴價的, 這是不爭事實 (不是贊助商多人提他已益了他, 无謂再麻木亂撐)
看了這麼久,版主大大, 你有沒覺得你自己都有些問題?
作者: samson2012717    時間: 2015-3-23 13:42

引用:
原帖由 kei_swift 於 2015-3-23 13:00 發表
本來小弟只是CD-Rom, 一向都只看沒有回覆。本來我也只是中立地發表意見。一年前的圖你也能找回,旁觀的人看到的感受可能跟你不一樣,令人想起各大議員都喜歡找回以前的一些小事去制造一些不知道有沒有意義的事。我不 ...
其實店主自己解釋會比較小誤會,因有些旁人用低能,無賴等字眼辯解只會加深誤會。
作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 14:33

引用:
原帖由 samson2012717 於 2015-3-23 13:42 發表

其實店主自己解釋會比較小誤會,因有些旁人用低能,無賴等字眼辯解只會加深誤會。
其實D所謂誤會,總結只得兩件事:

(1) 店主「背唔出個價,思考下,結果報大左數」,A君明察秋亳、沒有損失,卻容不下這個「自己判斷為有意的欺騙」,混身是火,刻骨鉻琛,大字報導;
(2) B君無視雅虎文化,無知下 bid,無賴要貨。

當事人是想透過討論區解決誤會,還是在個人利益的角度下出帖泄憤?

誰損人不利己,公道自在人心。望君自愛自尊自重,免得讓人啼笑皆非,淪為高登潮文。
作者: samson2012717    時間: 2015-3-23 15:17

[quote]原帖由 andrewphy 於 2015-3-23 14:33 發表

其實D所謂誤會,總結只得兩件事:

(1) 店主「背唔出個價,思考下,結果報大左數」,A君明察秋亳、沒有損失,卻容不下這個「自己判斷為有意的欺騙」,混身是火,刻骨鉻琛,大字報導;
(2) B君無視雅虎文化,無 ...

局外人的無禮回應,只會愈描愈黑。

作者: samson2012717    時間: 2015-3-23 15:24

誤會係店主同客户間的小問題,吾明D局外人點解要用低能無賴無知等等字眼代店主出頭
作者: tomtom1995    時間: 2015-3-23 15:32

如果有不好的經驗在那間店,那可以不再光顧,算了吧抄架都無用,店主不在解釋都無用。
作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 16:05

引用:
原帖由 samson2012717 於 2015-3-23 15:24 發表
誤會係店主同客户間的小問題,吾明D局外人點解要用低能無賴無知等等字眼代店主出頭
小弟也不明,為何店主同客户間的小問題,客户不是和店主交涉,在討論區讓局外人參與?
小弟也不明,為何在局外人參與討論的過程中,小弟評事不對人,師兄卻要強屈小弟「代人出頭」?

局內人告訴局外人,局外人評論局內人...
公開評得人,自然預得被人評,
食得咸魚抵得渴。

小弟也不明,
何解師兄「見人威,又要幫人戴頭盔」?
更要屈小弟「代人出頭」?

或許小弟不材,不如師兄就「九十九大元買 cy.max」事件,
為小弟想些更好的形容詞,好讓小弟修改陋文  
作者: jcclee    時間: 2015-3-23 16:28

論壇也可以引出人生百態,真是不可思議,
無論你是君子或小人...
(請先不用告知大家,讓我們去在你的回帖內找答案)

其實事件已經離題

我通知了店主,問他有否需要回應一吓?
他說:不用吧?!世上那裡無是非?清者不自認...

唯有佩服他的冷靜和氣度,
讓他好好地休息返一日(店是逢星期一休假的)

繼續看...
作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 16:46

天真的一蚊

當蝴蝶拍套要一百大元時,大家何不將以下包包當作拍套呢?

作者: tomtom1995    時間: 2015-3-23 17:24     標題: 回復 67# 的帖子

佢次次都好冷靜,有負面嘢都好冷靜。
作者: samson2012717    時間: 2015-3-23 17:59

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-3-23 16:05 發表

小弟也不明,為何店主同客户間的小問題,客户不是和店主交涉,在討論區讓局外人參與?
小弟也不明,為何在局外人參與討論的過程中,小弟評事不對人,師兄卻要強屈小弟「代人出頭」?

局內人告 ...
代人出頭並無指定某人,只是指出使用無禮字眼的人。
作者: necky    時間: 2015-3-23 18:47

大家靜下想想吧,這些事情在生活中時有發生,不論是有意或無意的,只要多留意就沒事了。就是錯了,只要往後改善就不是什麼問題,沒需要重提。看完所有的,這遍離題的貼的因感覺是種於某人的好記性或偏見。
作者: hamh    時間: 2015-3-23 18:48

1) 我好少係hk yahoo auction搵嘢買,但係之前無論係買手辦模型,或者係台灣麵包機,賣家都係講明只係buyitnow,就算有bid price,都係同直銷價一樣,唔會令買家唔會可以從低價bid起。你可以話我唔熟呢個咁地道香港嘅取巧auction listing,因為無論我係ebay或者日本yahoo auction,都唔會有咁嘅事發生。
2)某啲論壇會員可能自己同該店老闆買過嘢,有好嘅experience,欣賞佢係另一件事。但係唔好選擇性唔睇或者唔理一啲基本auction agreement 嘅邏輯問題。你去拍賣行買嘢,貨物好多時係由一個低價bid係,如果無人bid得你bid咗個starting price,拍賣行照理係唔會同你講:『喂,你唔係諗住當真用第一個bid就買我呢件嘢下話?你無bid到去我想要嗰個price都唔使旨意我真係會賣.』
3)我亦都無諗過要扯住該店話要佢比返塊99蚊嘅cypress我,究竟邊個無賴呢?係抽水果啲友仔定係純粹share自己經歷嘅人? 某啲人post啲1蚊起嘅auction但係expect人哋只係用直銷價買,咁只係show到另外一個hk yahoo auction取巧個案。 你試下衝出香港同人哋講話auction起標價係假架,用來慳手續費,你估人哋會點睇?
4)回應另一位論壇會員話清朝嘅嘢都搵返嚟
   i)係我自己嘅auction account,唔好誤導到好似我監硬搵一啲人哋嘅嘢嚟專登害呢間店。唔駛聯繫到一啲香港政治風氣嘅。
   ii)我唔知另一位member係唔係其他商業競爭對手,亦都唔知佢係唔係想踩低人哋去抬高自己,我亦無從稽考。但係當你我都唔知嘅時候,就唔好間接係字裡行間當咗係真先得架。。。
5)離晒題唔好意思,亦都無意hijack呢條thread,只係有會員reply相似個案,所以我有多口講返之前嘅經歷。 大家唔啱聽就算了,bye。

作者: laukwok    時間: 2015-3-23 19:20

以後5會幫襯佢,即使佢搬到屋企附近直至燒完$清貨埋尾都5會))))))
作者: necky    時間: 2015-3-23 21:26

如果有人在這看完,因為一些舊事/過去的事情而決定放棄這間店舖,實是可惜,或是不是也應同時考慮x威、華x、慢x呢?是問誰沒過去?
作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 21:32

引用:
原帖由 hamh 於 2015-3-23 18:48 發表
1) 我好少係hk yahoo auction搵嘢買,但係之前無論係買手辦模型,或者係台灣麵包機,賣家都係講明只係buyitnow,就算有bid price,都係同直銷價一樣,唔會令買家唔會可以從低價bid起。你可以話我唔熟呢個咁地道 ...
小弟當然欣賞師兄你肯分享自身對雅虎拍賣文化的無知,令大家明白網絡「危機處處」。不過,正如師兄所言,我們局外人確實應不知怎樣做去幫你,可能下次遇上同類事件,記得告訴媽媽
作者: kei_swift    時間: 2015-3-23 22:00

引用:
原帖由 necky 於 2015-3-23 18:47 發表
大家靜下想想吧,這些事情在生活中時有發生,不論是有意或無意的,只要多留意就沒事了。就是錯了,只要往後改善就不是什麼問題,沒需要重提。看完所有的,這遍離題的貼的因感覺是種於某人的好記性或偏見。
這位師兄說對了,根本只是一件非常少的事,不論是什麼原因,都是只要多留意就可以了。現在就算上網看,也看不到什麼問題,也是一樣價。根本這是就不是什麼問題,也根本沒有需要重提。

看回文章,樓主問的只是產品詢問,但個別人士給人感覺就是有計劃有目的去架空文章而去達到某些目的。
作者: andrewphy    時間: 2015-3-23 22:05

上述的一些店子,小弟也常常光顧,所有的經歷都非常美好。小弟從不立壞心腸佔人便宜,同時,也會保障自身權益。如果是店子報大了價收貴了,小弟事後會告訴他,好讓下次購物時減回差價。

正如一位師兄對「局內人和局外人」的立場,作為局內人,不去主動和另一局內人解決問題,卻四處唱通街,在人背後閒言閒語,拉局外人入局,奈何自暴其醜,卻無恥地這此行為美化成「分享經歷」。言則世上所有「背後放箭」的小人行為也可視之為「經驗分享」吧!
作者: samson2012717    時間: 2015-3-23 23:23

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-3-23 22:05 發表
上述的一些店子,小弟也常常光顧,所有的經歷都非常美好。小弟從不立壞心腸佔人便宜,同時,也會保障自身權益。如果是店子報大了價收貴了,小弟事後會告訴他,好讓下次購物時減回差價。

正如一位師兄對「局內人和 ...
其實幾位投訴人也是明刀明槍的講經歷,何來背後放箭?反而有不少幫襯過店主嘅人出嚟經驗分享和分享經歷。但有局外人不停使用侮辱字眼針對當時人,局外人究竞相幫店主或存心靠害呢?

作者: andrewphy    時間: 2015-3-24 09:03

引用:
原帖由 samson2012717 於 2015-3-23 23:23 發表

其實幾位投訴人也是明刀明槍的講經歷,何來背後放箭?反而有不少幫襯過店主嘅人出嚟經驗分享和分享經歷。但有局外人不停使用侮辱字眼針對當時人,局外人究竞相幫店主或存心靠害呢?
師兄你一時又高調表示「局內人的事,局外人不能評」,一時又支持局內人在人背後「明刀明槍」向局外人「講經歷」。師兄這種「有你講冇人講」的精神,小弟五體投地。亦完全明白何解網路多欺凌,世人愛放箭。

另外,小弟一開始已表示師兄你屈小弟「幫人出頭」,師兄你敢作不敢認,轉個頭又問小弟「幫忙定靠害」。望君做人敢做敢認敢承擔。
作者: samson2012717    時間: 2015-3-24 09:15

引用:
原帖由 andrewphy 於 2015-3-24 09:03 發表

師兄你一時又高調表示「局內人的事,局外人不能評」,一時又支持局內人在人背後「明刀明槍」向局外人「講經歷」。師兄這種「有你講冇人講」的精神,小弟五體投地。亦完全明白何解網路多欺凌,世人愛放箭。

另 ...
我由頭到尾的談話重點也是用詞不應無禮。無話過不能評,只是不應用無禮之詞,亦無話過你是否代人出頭,我係話吾止一個人用詞無禮代人出頭,好心做壞事。
作者: necky    時間: 2015-3-24 10:08

引用:
原帖由 samson2012717 於 2015-3-24 09:15 發表

我由頭到尾的談話重點也是用詞不應無禮。無話過不能評,只是不應用無禮之詞,亦無話過你是否代人出頭,我係話吾止一個人用詞無禮代人出頭,好心做壞事。
總觀全貼,以本人自己的標準,只覺11及23樓有出現像不禮貌的詞語。大家不要再為這再討論下去了
作者: eddieho    時間: 2015-3-24 22:11     標題: 乒乓球膠重新

貓哥 駿X老闆我都同他好熟,是好有熱誠的後生仔,真係童叟無欺!
作者: gx7615    時間: 2015-3-24 22:13

有人貪心不成生憎惡
我就覺得老闆幾好人 膠水我就唔係佢到買 唔知情 不過其他就都貨真無假
作者: necky    時間: 2015-3-24 22:37

其實有無認真想過事情為什麼會發展成這樣?以前也類似的發生過。
作者: nikipang9041    時間: 2015-3-24 22:54

貓哥公平公正,公道自在人心
作者: kennethkam    時間: 2015-3-24 22:59

公道自在人心
作者: monkey330    時間: 2015-3-24 23:06

可能只是誤會,但有人"無心插柳"
作者: necky    時間: 2015-3-24 23:09

引用:
原帖由 monkey330 於 2015-3-24 23:06 發表
可能只是誤會,但有人"無心插柳"
可能吧,但不知誰“無心插柳”呢?
作者: jcclee    時間: 2015-3-24 23:34

路遙知馬力
日久見人心

如果X興的老闆是奸商,應該有好多人出來插佢!
但我見到的卻是相反,好多人出來撐佢,以正視聽!

我不多講了... 繼續看吧...
作者: necky    時間: 2015-3-25 07:13

看完後,論壇給我個越來越有怪怪的感覺
作者: atcf    時間: 2015-3-25 08:10

該店老闆我幫襯了三年以上,由訂板,球衣,買膠買球,更推薦多人住去買野,感覺是價錢合理,樂於解答客人,是個好老闆
作者: 橫變直    時間: 2015-3-25 08:42

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2015-3-23 00:43 發表
當時細樽典馳无機胶水駿X報貴了, 幸好感到他賣貴(如預十元左右火酒有舖報十三元, 自然走人)沒買
貨比三家。
我都試過買膠水但趕住用而局住買貴貨。當時想買紅双喜大樽裝500ml無機膠水(呢度有資深網友有貼推介用呢款),去駿X,$198但賣晒要等。等左一星期仍冇貨(果時佢店鋪仍在深水埗),老闆話有比賽多人買,後來去了在這論壇有sponsor的陞威,一問,$250! 乜話? 貴咁多? 但冇法,趕住用。照俾錢在陞威買。你現在去佢地網頁都仍見到,駿X賣$198,XX賣$250。事隔咁耐都重係貴咁多,唔通我又話XX奸商咩? 我唔會囉。其實好少事。間間店的價有出入係正常不過嘅事情。最重要係,佢地個價錢仍在合理範圍,而賣嘅貨又係真品唔係假野。

作者: Tonyyip    時間: 2015-3-25 09:05

我幫襯次數不多但老闆每每都有提議或個人意見而且不是提議買高價貨品

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://hkttf.com./) Powered by Discuz! 6.0.0