32 12
發新話題

不知所謂既裁判長

不知所謂既裁判長

日期:2010年7月4日(日)
地點:聯和壚體育館
賽事:2010北區分齡乒乓球比賽

詳情:
琴日我帶我個學生去打比賽, 原本係開開心心, 點知換來既係一肚氣......
由於我吾記得同我學生講吾好著橙黃色既衫去比賽, 而個比賽又係打橙波, 噤冇計啦,
咪"拿拿林"落去下面商場買件衫囉, 好彩噤早都有開門, 噤就買左件米白色既衫,
番上去換好跟住就打比賽啦, 好彩第一場對手吾太強, 總算嬴左,
噤打完第一場咪打算番上觀眾席休息下, 點知事程就發生啦......

乒粒仔(乒)   白頭裁判長(白)
(白):呢個你學生呀?
(乒):係呀, 咩事呀?
(白):佢呢件衫係黃色喎, 吾可以打比賽
(乒):吓, 佢剛剛先打完第一場咋喎, 打完你先話吾比打?
(白):一係你著龜背打啦!
(乒):吾得, 一來會防礙打比賽, 一來我呢件衫係米白色, 而吾係黃色.....
(白):我話係黃色就係黃色

斗斗再打......

咁最尾點?

北區果d我都頂唔住
上次我都一肚氣

大會有無用燈箱d65燈幫你件衫對色呀?
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

跟住我已經吾想再同呢個白頭裁判長理論, 我要求立即見呢個比賽既經理,
剛好康文署既經理原來就企左係我旁邊, 原來佢都聽到我地既對話,

約10分鐘, 呢位梁小姐了解完事之後, 跟住就回覆番我....
佢一而再, 再而三同我&學生個家長say sorry,
又承認剛才呢位裁判長既態度係不恰當, 但係當時我地要求呢位裁判長親自同我地解釋番成件事,
但係佢竟然吾肯, 噤我學生既家長當然吾忿氣啦, 仲話要投訴去總署.
當時我想, 噤即係呢個白頭裁判長吾肯認錯啦,
好明顯係佢既眼睛有問題, 態度又差, 真係不知所謂

備注: 北區分齡賽吾係乒總裁判負責, 而呢個白頭裁判長因年齡問題(已到退休年齡), 已經不獲乒總繼續注冊
      而大部份既裁判都係一些被乒總不獲繼續注冊的

如果 流智 x 做才判長未無事 law
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 乒粒仔 於 2010-7-5 12:39 發表
跟住我已經吾想再同呢個白頭裁判長理論, 我要求立即見呢個比賽既經理,
剛好康文署既經理原來就企左係我旁邊, 原來佢都聽到我地既對話,

約10分鐘, 呢位梁小姐了解完事之後, 跟住就回覆番我....
佢一而再, 再而三 ...
依位白頭裁判長真好離譜

小弟自問冇噤既能力, 我只會安於現在, 好好噤做番一個公平既裁判

引用:
原帖由 乒粒仔 於 2010-7-5 12:21 發表
日期:2010年7月10日(日)地點:聯和壚體育館
賽事:2010北區分齡乒乓球比賽

詳情:
琴日我帶我個學生去打比賽, 原本係開開心心, 點知換來既係一肚氣......
由於我吾記得同我學生講吾好著橙黃色既衫去比賽, 而個比 ...
點解係10/7/2010嘅?

引用:
原帖由 魚腩 於 2010-7-5 12:54 發表

係喎, HEHE~~

引用:
原帖由 魚腩 於 2010-7-5 12:54 發表

唔通乒粒哥能預知未來.....???!!!!

引用:
原帖由 raymondsir 於 2010-7-5 13:07 發表

唔通乒粒哥能預知未來.....???!!!!
打錯咋, 因為我而家既心情同今日既天氣一樣, 好"慶"呀~

區賽好似區區都係打橙色波 ,
但點解著黃色衫唔ok ? 冇奶油喎 !

因為近似既顏色都會影響到對手

x2
last year刀有問題
有個ball係汁邊飛左入來
咁我叫暫停,我停左冇打
反而佢畀一分人地,果時係9:8
仲話:我冇叫暫停bor
咁果位球証刀係長者所以算了

引用:
原帖由 乒粒仔 於 2010-7-5 12:39 發表
備注: 北區分齡賽吾係乒總裁判負責, 而呢個白頭裁判長因年齡問題(已到退休年齡), 已經不獲乒總繼續注冊 而大部份既裁判都係一些被乒總不獲繼續注冊的
第二梯隊??

引用:
原帖由 流星反膠 於 2010-7-5 16:33 發表

第二梯隊??
??

主板 格林卡
反手膠JO GOLD
正手膠BRYCE

白頭白球吾比打 ?!

我之前帶學界
攪笑到個裁判長話無波
話之前出錯, 現在正在運送途中
我想, 算啦, 人誰無錯, 同d學生解釋下, 教佢地對人厚道d lor

之後送到運動場
殊不知是一些無星波
我收到波之後, 我立即表明, 我對比賽的容忍, 是有底線的
比賽用三星波, 是我的堅持
豈料那個裁判長話, "點解你之前唔講明呀?"

在我未回應之前, 已有友校同學怒火中燒
且用一些粗鄙的話指責裁判
裁判既不以理服眾, 反而目露力兇光, 不是望住學生, 而是望住我
"佢地係唔係你d學生"
哈, 好cheap, 見人惡, 就找個我呢個斯文既來兇
即時, 個學生好大聲話, 我地係xx中學既, 點呀!?
他另一位同學又話, "唔好同佢嘈啦, 用我個三星波啦
當然, 個裁判長收晒聲啦

如果話, 乒乓球比賽係教育孩子一個方法,
用那位裁判長的解讀方式, 我真是不敢苟同

32 12
發新話題