發新話題

煩到死呀

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
引用:
原帖由 44_66 於 2010-3-17 01:43 發表

吾好一野就要求見校長 , 因為校長係"老頂" 見親就算你成吾成功 個老師都會更加針對你.

建議你問下囝囝學校有冇"駐校社工" .. 叫你囝囝直接同社工講 話 : daddy 想同許會面傾談有關呢件事
駐校社工?

試下喇,我一向對社工無乜好感......覺得佢哋只識做門面嘢!

引用:
原帖由 輝Sir 於 2010-3-17 01:55 發表

駐校社工?

試下喇,我一向對社工無乜好感......覺得佢哋只識做門面嘢!
我贊同46 ge方法。因為社工算係'校外人',有佢地去調解最適合,佢地d門面功夫可以令到双方都易落到台。
每個老師都有自己所為ge一套管教方程式,但用得其所ge老師真係少之又少,面对佢地就要跟佢地ge遊戲方式。我個仔六年班嗰時都面对過類似問題,我老婆投訢沒用後搞到見校長,雖然校長擺平咗件事,但個仔話都好似面咗咗咁。直至家長會同個miss講開兒童心理先知佢好鍾意研究,吹咗一輪水,認吓低威,話吓好奇心重或一時貪玩亂講...等等。重點係認同佢個套係work ge就點 ga la.當然最重要係話俾個仔知以後要做d咩才能啱佢ge taste,我相信日後會易d同個老師相處。希望幫到你。

I support 44-66 的方法, 先見駐校社工, 由他從中協調解决!見校長是最后手段!
但你已寫手册约見校長, 故此, 你現在要主動盡快去見社工, 讓他處理!
可 call 班主任 today,  講出你仔仔有情緒困擾,將見社工, 所以, 見校長的事, 請他取消安排!

But must  make sure 今次仔仔冇講粗口, 因為如有其他人聽到, 做証人, 問題就大了

輝sir,件事或多或少可能都與你有關, 做人家長, 個仔被人屈或比其他同學欺凌, 首先做既, 一定係 don't 投訴或質疑老師的決定, 因為老師係至高無尚的, 即成人社會的上司無疑. 所以你第一步已經做錯了, 因你第一段提及你曾向老師質疑點解唔罰埋其他講粗口的同學, 意即侵犯了老師的權威,教老師做野. 佢既心目中, 你兩父子乃痳煩友了.
  其實件事好簡單, 就係武裝個仔, 要個仔圓滑d, 加強社交能力, friend 越多, 自然冇人敢誣告你個仔. 仲有最重要一點, 就係洗底,
叫個仔在課堂中, 主動幫助老師派簿, 行過離好遠, 都叫老師早晨. 將心比己, 你係老師既話, 都會將以前既誤會解開啦.

我冒住俾你扣分既風險都想同你講 ,
你個仔其中一個出路就係努力讀書 , 考試考第一 ,
俾到成績人睇 , 先至有發言權 ,
到時你小朋友話冇講粗話 , 就係冇嘞 , 現實就是這樣

你個小朋友讀書成績好唔好呀 ?

成績好唔一定冇事,我個女係全級女仔之中考第一,問題在你遇到的老師係乜人。

事情總會過去的,但要藉此機會教導子女,害人之心不可有,防人之心不可無。
好似聖經所講,靈巧像蛇,純良象鴿子。小時學到小教訓好過大時被人冼鑊甘。

我估你是紀律部隊應該見識不少啦!你話相比起來係咪社會更得人驚?我都知唔少。

我個女件事己經3年前,當時係好嬲,而家我會覺得係經一事、長一智,未嘗唔係好事。

約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

F.1係鐘意玩報串架喇,
我覺得應該同個仔講做好自己,
唔好嘗試挑戰個班主任,
老師支紅筆是好勁的

仲有要學識揀朋友,
知道邊d人鐘意玩金手指既就唔好玩咁埋咁囉,
中學生應該有能力知道做咩對佢有利既...

引用:
原帖由 輝Sir 於 2010-3-17 01:18 發表

星期五來不到,要在大嶼山過夜......
你個仔D野我就幫吾到你,我建議不如打翻場波,放低件事,過下冷河,或者會想到點解決。
PS,東涌文東路體育館開左啦,得閒揾我打波啦。

引用:
原帖由 Nelson 於 2010-3-17 11:48 發表

你個仔D野我就幫吾到你,我建議不如打翻場波,放低件事,過下冷河,或者會想到點解決。
PS,東涌文東路體育館開左啦,得閒揾我打波啦。
Nelson, how about go to you club house lei?

Fai, I suggest you to approach the school social worker as well, same as what 46 said. Put away your personal feeling and on't let your son knows about your anger and comment.

如果你個仔唔係因件事有情緒問題,建議你唔好找社工。因為佢唔係幫你翻案。反而搞多一件事,你個仔又煩。可能同學仔又覺得怪。

你主動見班主任,三口六面講清楚,表現出家校合作的誠意,又講出自己的意見。班·主任應識做。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

引用:
原帖由 Cola 於 2010-3-17 12:50 發表

Nelson, how about go to you club house lei?
Club house 個場又細,燈光又暗,只可以打到夜晚十點。
自從體育館開左後,我無系會所打波啦。

Coincidently found the following post.. not sure if it is the school u are talking about ...

http://www.catcatforum.com/viewthread.php?tid=1016871

Thank you Bear....u r kind
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 44_66 於 2010-3-17 09:28 發表

有時門面工夫有門面工夫既好處, 比個機會大家有落台階, 你一野就去許校長樹 , 個班主任會以為你搵許"老細"黎大許 , 至於果 d 咩訓導主任呀之類 , 一定撐自己友 ( 你大sir 都會撐你吾撐出面 d "客仔" 啦 ), 所以 ...
ya,i agree with 46,
小小補充:你仔仔一次犯錯,呢位老師已經針對佢,證明佢都唔係一個好好的老師,如果佢比你同校長攪一大輪,分分鐘有反效果(報復...or sth like that),我相信受害者最終會係你仔仔...
anyway,fully support !
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 44_66 於 2010-3-17 01:45 發表

訓導主任多數都幫班主任架 , 我吾太建議
這樣說的話,其實校内所有老師都支持番自己友
如果家長能給到老師壓迫感的話,那麽老師也只能吞聲下氣
做得絕d,可以直接見校長,投訴一番
可能會有成效,但不能保證老師以後會好好對你兒子
偏激d,如果那間學校其實你兒子也不留戀,轉校吧

小弟一d愚見,不要見怪
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

引用:
原帖由 Bear 於 2010-3-17 14:11 發表
Coincidently found the following post.. not sure if it is the school u are talking about ...

http://www.catcatforum.com/viewthread.php?tid=1016871
看了一下,這種校規.............
還有自由嗎?這是香港嗎?
如果lz兒子真的是讀這間,真是可惜呢
我也是學生,所發表的也是從學生角度看的,所以如覺得無用,可刪除
重型YEO使用者
金棕櫚行貨93g 茹林行貨93g
新日版92g 舊歐版92g
仍待收集重型新歐版及舊日版

唉!呢D咁既野我見得多啦特別在我小學時,你要問下你個仔究竟今次有冇真係講粗口,而且要問佢點解講粗口!要逐步問佢推理出黎!你可以話,我個仔無la la講咩粗口做咩講粗口,唔通佢博鬧咩?而家你個仔已經咁驚啦,佢一粒聲都冇出過,而家可能係因一d事太激先講,e.g.:好常見,比人串啦,你最緊要問下佢有冇做到?但係點解d人咁話你?

引用:
原帖由 Bear 於 2010-3-17 14:11 發表

哈哈,唱K都唔比,真係過份左d囉

發新話題