31 12
發新話題

【丁組】看丁組比賽的一些感想

【丁組】看丁組比賽的一些感想

昨天在 7:50pm, 歌和老街的四樓. 人潮已散去七七八八. 餘下只有數位球手要爭丁組 32 強的名單
在丁組有 600-700人打, 要出線 32強, 即是要在近25-30人中最好的一個,

最天最后爭32強有數位選手....
一位是 陳俊浩...直板前衝 + 反手橫打.  vs 丁組二號種籽長膠火車頭 (c8)
結果陳 x 浩用靈活的打法, 兩邊調動二號, 及穩健的爆衝以 3:2 險勝對手
其實對手也好利害, 因為身形健壯, 一有高波便可以以 1000磅的力量將球殺死, 對手根本無得放高波

陸 x 軒小朋友 vs 直板反貼 + 粒仔叔叔
陸小朋友場場硬. 先是熟稔的基本功 ko 光頭叔叔, 再以利害穩健的正反兩面攻 ko 另一種籽. 最后再以 3:2 險勝老波骨叔叔
陸小朋友值得欣賞的地方是他每一場波不管 勝或敗 都好冷靜, 沒有 draw又沒有叫,

最后天佑.  他面對的是黃 x 軒.....對手可以沖, 又可以爆. 但天佑施展蓋世神功. 其實未打之前我認為天知必死無疑.  因為對手的確球技在他之上, 或者可以講是遠遠在他之上. 但他最后可以勝出, 我認為有一個原因. 他發揮超水準. 其實對手發揮也好好.  只是天佑更好. 可能因為晚上打.  天佑好波

波其實是圓的, 沒有必勝或必輸. 落到場人人平等. 我昨天聽到有人話. 心唸 3:0 ko 對手. (好大口氣呢), 結果輸了.  又聽到有 d 人說, 我只是輸比一號, 或二號種籽姐.  或者是對手排名好高所以輸, 如果以排名定輸嬴, 不如唔好打比賽, 一出塲計下排名, 唔洗打咁未仲好.  更有一些觀眾波又唔打, 在場外指手劃腳. 指指點點評頭品足, 又說點會輸架, 咁都輸.  我心唸你咁叻, 自己落場打.  

丁組的比賽什麼人都有, 有年輕的, 也有年長的.  年紀稍大的也在參與比賽, 我們亦應該尊重. 不要隋便說人是亞怕.  你要知道, 你有一天都可能會是亞伯, 多一點尊重.

" d 年紀大既 "....好難打架................

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-7-20 11:29 發表
通常見到年紀大的, 我都會叫哥哥 或 姐姐, 唔會隨便叫人亞伯...係唔係呀 Yiu Yiu 姐姐
做咩跟以信咁叫我呀...貓哥哥...XDDD

引用:
原帖由 閃電文 於 2009-7-20 11:16 發表
昨天在 7:50pm, 歌和老街的四樓. 人潮已散去七七八八. 餘下只有數位球手要爭丁組 32 強的名單
在丁組有 600-700人打, 要出線 32強, 即是要在近25-30人中最好的一個,

一位是 陳俊 ...
不過我見果個火車頭既長膠人...同我們乒工的【嘉靜】差好多好多好多倍...
我亦錄低了陳俊浩最後打火車頭果5場波~~會分析下佢既打法再去盡力去打

原來TY生黃昏時會再勁d; 希望之後更順利!

引用:
原帖由 44_66 於 2009-7-20 11:45 發表

吾係講緊 不材 掛
  你個樣得20歲咋嘛....

引用:

一位是 陳俊 ...
我夠係9號種子喇,咪又係第3場比人爆咗,分數高唔代表好波,年紀大輸比細佬又唔代表冇面!總之要享受比賽及尊重對手,打完比賽後,贏咗我嘅同埋輸比我嘅都唔知傾得幾開心,咁先至好吖嗎!咁先做到享受比賽,尊重對手
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 Good Sharing 2009-7-20 11:57
正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

引用:
原帖由 44_66 於 2009-7-20 11:45 發表

吾係講緊 不材 掛
我去年先進首場便對住個亞伯..好難打....輸三洞
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 44_66 於 2009-7-20 11:44 發表

天佑 比心機呀 , 希望大家能 4 強相遇 , 吾好比人睇死呀
4.....強.....入到8強既話...會開心到賴大便LU~~~~
最其待你同嘉倫4強撕殺

嘉倫 + 46   加加油!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

你地幾個要加油呀!! 畢竟你地成為咗hkttf大紅人,不過你地預咗冇乜觀眾ga la...因為有人會拉隊走!! 46你明ga la....

他們三個都是 乒工廠 ...的, 有乒工廠才有.............記得穿乒工廠衫出席
香港乒乓網

引用:

一位是 陳俊浩...直板前衝 + 反手橫打.  ...
請問呢個係唔係著橙紅色衫,少許長頭髮,果位呢?

昨日去睇到6點幾, 呢位與爆左光頭橫板叔叔果個少年最堅

引用:
原帖由 TINYAU 於 2009-7-20 12:00 發表

4.....強.....入到8強既話...會開心到賴大便LU~~~~
最其待你同嘉倫4強撕殺

嘉倫 + 46   加加油!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
大佬你成日講核突野,
做細既好難跟你架喎.....
o( ^ (00) ^ )o

[quote]原帖由 廠長 於 2009-7-20 12:08 發表

拉隊走.... 哈哈
打波唔駛勁, 但係最緊要 "型" !!!

引用:
原帖由 Starbar 於 2009-7-20 12:21 發表

請問呢個係唔係著橙紅色衫,少許長頭髮,果位呢?

昨日去睇到6點幾, 呢位與爆左光頭橫板叔叔果個少年最堅
不是...光頭橫板的是 東區海豚...win 佢果位小朋友是 乒高 iChungk
香港乒乓網

31 12
發新話題